PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2019-06-19

Zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji Ilość porcji: ok. 10 sztuk
 
Przeczytaj również: Drożdżówki z makiem

Mam dla Was propozycję obiadową- zrazy z mięsa mielonego, zawijane w wędzony boczek; do tego lawa sosu, identycznego jak z tym od pieczeni. Do przygotowania zrazów użyłam mięso mielone wołowo-wieprzowe. Dobrze je przyprawiłam, usmażyłam, a następnie udusiłam. Do sosu dodałam wywar z suszonych grzybów, na koniec ten zagęściłam przypaloną mąką.
Zrazy wg tego przepisu podałam z tłuczonymi ziemniakami z koperkiem oraz z przystawką z czerwonej kapusty z majonezem.
Przepis polecam na niedzielny lub świąteczny obiad. Zapraszam na szczegóły przepisu oraz na FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na zrazy
 
 
składniki na sos
 
 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od przygotowania cebuli, przypalonej mąki, grzybów i bułki. Obraną i pokrojoną cebulę uduście na złoto na oleju. Na suchą patelnię dodajcie ok. 1 łyżkę mąki i smażcie ją tak długo, aż się zabrązowi. Dzięki temu zabiegowi mąka straci surowy smak. Suszone grzyby umyjcie pod bieżącą wodą i dodajcie do nich pół szklanki gorącej wody. Grzyby pozostawcie tak długo aż namiękną. Jeśli grzyby są duże to pokrójcie je na mniejsze kawałki. Do czerstwej bułki dodajcie wodę i zaczekajcie aż nią nasiąknie. Przygotowanie zrazów: do mielonego mięsa dodajcie przygotowaną cebulę, jajko, odciśniętą z wody bułkę (1) (2) (3)

oraz pozostałe przyprawy (4) (5). Całość wymieszajcie. Jeśli masa mięsna wyda się Wam zbyt rzadka ( poczujecie to w rękach) dodajcie tartą bułkę. Uformujcie wałeczki, każdy owińcie plastrem wędzonego boczku (6) oraz obtoczcie w mące. Nadmiar mąki usuńcie.

Na patelni rozgrzejcie olej. podsmażcie zrazy z każdej strony (7), a następnie dodajcie grzyby oraz wodę w której się moczyły (8) oraz gorącą wodę. Ilość płynu powinna wynosić ok. 1/3 wysokości wsadu. Dodajcie resztę wymienionych przypraw (9).

Całość przykryjcie pokrywką i duście zrazy przez ok. 30-40 minut (10). Po tym czasie zrazy usuńcie z patelni (11). Do przygotowanej podpalanej mąki dodajcie tyle wody, aby po rozmieszaniu powstała papka. Dodajcie ją do sosu (12). Sos zredukujcie do kremowej konsystencji. Gotowe.


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE