![]() |
Zuccotto to lodowy deser, który powstał w epoce Renesansu w Toskanii. Wersji Zuccotto jest niezliczona ilość. Do przygotowania najbardziej tradycyjnego Zuccotto wykorzystuje się ser Ricotta.
Oto moja wersja Zucotto bez pieczenia. Do przygotowania przepisu użyłam biszkoty savoiardi, masę wykonałam z mielonego sera na sernik do którego dodałam bitą śmietanę, waniliowy aromat i oczywiście maliny. Aby było jeszcze bardziej rozpustnie, deser oblałam polewą czekoladą.
Przepis jest łatwiutki i trochę intuicyjny. Składniki, w ilościach podanych w przepisie, zużyłam do wypełnienia miski o pojemności 1.3 litra. Bardzo polecam ten pyszny deser. Zobaczcie szczegóły przepisu oraz FILM z mojej kuchni.
![]() |
![]() |
![]() |
Miskę wyłóżcie folią spożywczą i ułóżcie w niej biszkopty namoczone w mleku (1). Przygotowanie masy dla zuccotto: ubijcie śmietanę (2). Jeśli używacie zwykłej śmietany 30 %, polecam dodać do niej stabilizator w ilości wskazanej przez producenta. Do sera dodajcie cukier puder, aromat waniliowy i utrzyjcie ser tylko do połączenia się składników (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz do sera dodajcie ubitą śmietanę i całość wymieszajcie łyżką (4). Dodajcie maliny (5) i znów masę wymieszajcie łyżką i włóżcie ją do miski w której ułożyliście biszkopty (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Na powierzchni ułóżcie biszkopty namoczone w mleku i całe zuccotto włóżcie do zamrażalnika na 4-5 godzin lub na taki czas, aby deser się ustabilizował (7). Po wyjęciu z zamrażalnika, zdejmijcie z zuccotto folię spożywczą i obróćcie deser (8). Z podanych w przepisie składników wykonajcie polewę czekoladową. Jej zrobienie jest bardzo łatwe: czekoladę musicie połamać w kostki, dodać śmietanę i całość pogdrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową polewą udekorujcie deser (9), następnie przełóżcie go na talerz na którym będzie on serwowany, i włóżcie do lodówki. Przed konsumpcją wyjmijcie zuccotto z lodówki aby jego konsystencja stała się kremowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Przechowywanie: Zuccotto możecie przechowywać w lodówce przez 1-2 dni lub możecie go pokroić na porcje, włożyć do lodówki i sięgać po niego za każdym razem kiedy Wam przyjdzie na niego ochota.