PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2017-08-19

Zuccotto z malinami

Zuccotto z malinami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 15 minut+chłodzenie
Ilość porcji Ilość porcji: 1.3 litra
 
Przeczytaj również: Zupa z porów z ziemniakami

Zuccotto to lodowy deser, który powstał w epoce Renesansu w Toskanii. Wersji Zuccotto jest niezliczona ilość. Do przygotowania najbardziej tradycyjnego Zuccotto wykorzystuje się ser Ricotta.
Oto moja wersja Zucotto bez pieczenia. Do przygotowania przepisu użyłam biszkoty savoiardi, masę wykonałam z mielonego sera na sernik do którego dodałam bitą śmietanę, waniliowy aromat i oczywiście maliny. Aby było jeszcze bardziej rozpustnie, deser oblałam polewą czekoladą.
Przepis jest łatwiutki i trochę intuicyjny. Składniki, w ilościach podanych w przepisie, zużyłam do wypełnienia miski o pojemności 1.3 litra. Bardzo polecam ten pyszny deser. Zobaczcie szczegóły przepisu oraz FILM z mojej kuchni.

•Składniki•

 
składniki na zuccotto
 
 
składniki na polewę
 
 

•Przygotowanie•

Miskę wyłóżcie folią spożywczą i ułóżcie w niej biszkopty namoczone w mleku (1). Przygotowanie masy dla zuccotto: ubijcie śmietanę (2). Jeśli używacie zwykłej śmietany 30 %, polecam dodać do niej stabilizator w ilości wskazanej przez producenta. Do sera dodajcie cukier puder, aromat waniliowy i utrzyjcie ser tylko do połączenia się składników (3).

Teraz do sera dodajcie ubitą śmietanę i całość wymieszajcie łyżką (4). Dodajcie maliny (5) i znów masę wymieszajcie łyżką i włóżcie ją do miski w której ułożyliście biszkopty (6).

Na powierzchni ułóżcie biszkopty namoczone w mleku i całe zuccotto włóżcie do zamrażalnika na 4-5 godzin lub na taki czas, aby deser się ustabilizował (7). Po wyjęciu z zamrażalnika, zdejmijcie z zuccotto folię spożywczą i obróćcie deser (8). Z podanych w przepisie składników wykonajcie polewę czekoladową. Jej zrobienie jest bardzo łatwe: czekoladę musicie połamać w kostki, dodać śmietanę i całość pogdrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści i polewa stanie się gęsta. Gotową polewą udekorujcie deser (9), następnie przełóżcie go na talerz na którym będzie on serwowany, i włóżcie do lodówki. Przed konsumpcją wyjmijcie zuccotto z lodówki aby jego konsystencja stała się kremowa.    


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 

Przechowywanie: Zuccotto możecie przechowywać w lodówce przez 1-2 dni lub możecie go pokroić na porcje, włożyć do lodówki i sięgać po niego za każdym razem kiedy Wam przyjdzie na niego ochota.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE