![]() |
Bardzo lubię mój przepis na zupę cebulową. Wykonuję aromatyczną zupę cebulową z kapinką białego wina, z grzankami podpieczonymi na maśle oraz z wkładką serową. Przed podaniem, porcję zupy oprószoną serem, zapiekam. Jak dla mnie bomba- goście też są zachwyceni !
Zupę cebulową w zasadzie można wykonać w każdej chwili, bo tak się szczęśliwie składa, że składniki na przygotowanie zupy cebulowej przeważnie znajdują się u każdego w lodówce. Zupa cebulowa to również danie klasyczne, o statusie supreme soup, co oznacza tyle, że zupa jest doskonała. A zatem mogę z czystym sumieniem polecić przepis na zupę cebulową również jako menu okolicznościowe na spotkania z rodziną lub przyjaciółmi. Do wykonania zupy cebulowej wykorzystuje się wywar warzywny lub mięsny. W przypadku zup jestem zwolennikiem wywarów domowych. TUTAJ znajdziecie przepis na wywar mięsny.
![]() |
![]() |
![]() |
Cebule obierzcie z łupin I pokrójcie na 2 mm plastry (1). Na patelnię dodajcie masło (2) oraz przygotowaną cebulę (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Cebulę musicie smażyć bardzo powoli do momentu kiedy stanie się miękka (4). W międzyczasie dodajcie do cebuli białe wino poczekajcie do jego odparowania (5). Teraz dodajcie do cebuli wywar i całość doprowadźcie do zagotowania i kontynuujcie gotowanie przez następne 10 minut (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Zupę do smaku doprawcie solą i pieprzem (7). Teraz zetrzyjcie żółty ser (8) oraz przygotujcie grzanki (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Na dnie naczynia do zapiekania dodajcie zupę wraz z porcją cebuli (10). Teraz dodajcie starty ser (11) i ponownie dodajcie zupę wraz porcją cebuli (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz umieście w zupie przygotowowane grzanki (13), które musicie oprószyć startym serem (14). Zupę cebulową musicie zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 minut lub do momentu kiedy ser się stopi i zrobi się złoto- brązowy (15).
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Grzanki najlepiej wykonać z pieczywa pszennego z dodatkiem masła. Pieczywo pokrójcie na kromki. Na patelni rozpuście masło, dodajcie pokrojone kromki chleba i przypieczcie je z obu stron na złoty kolor.