![]() |
Powiem Wam prawdę, perspektywa użycia mleka kokosowego w daniu wytrawnym nie napawała mnie optymizmem. Orzechy kokosa kojarzą mi się głównie z wiórkami kokosowymi, i co logiczne, z deserami.
Przepis na tajlandzką zupę curry z kurczakiem potraktowałam eksperymentalnie i ku mojemu zaskoczeniu, okazało się, że zupę nie tylko że da się zjeść, ale mogę ogłosić, że przepis na zupę curry z kurczakiem mianuję “ królową zup” w sezonie 2016-2017.
Wszystko mi grało- wkładka w postaci ziemniaków ( z Poznania nadaję), kurczaka oraz marchwi, smak pasty curry, aromat mieszanki świeżej bazylii i kolendry oraz nuta kokosowa tego “strasznego” mleka kokosowego skutecznie harmonizująca z ostrą papryczką chilii.
Gorąca zupa curry z kurczakiem jest rozgrzewająca, posiada harmonijny aromat, jest kremowa, i w zależności od upodobań- zupa może być również ostra w smaku. Odkryliśmy, że połącznie kokosu i papryki jest strasznie kręcące. Naprawdę bardzo polecam ten przepis. Superancki.- będę do niego wracać. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Do garnka dodajcie olej oraz czerwoną pastę curry (1). Kiedy pasta się rozpuści dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę. Duście cebulę na małym ogniu do momentu kiedy stanie się miękka. Teraz dodajcie oczyszczoną marchew pokrojoną w talarki oraz papryczkę chilli pokrojoną na kawałeczki (2) (3). Pamiętajcie, że paprykę zawsze możecie dodać później, zatem na początek proponuję dozować mniejszą ilość papryczki.
![]() |
![]() |
![]() |
Dodajcie również pokrojony filet z kurczaka oraz ziemniaki (4) (5). Całość wymieszajcie i po chwili dodajcie mleko kokosowe (6)
![]() |
![]() |
![]() |
oraz ciepłą wodę (7). Garnek przykryjcie pokrywką i zagotujcie zupę (8). Następnie zredukujcie gaz i gotujcie zupę przez około 30 minut. Na koniec do smaku dodajcie koncentrat pomidorowy, bazylię, kolendrę oraz sól, ewentulanie paprykę (9). Pyszna zupa curry z kurczakiem jest gotowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję