Zupa fasolowa kojarzona jest przede wszystkim z sycącym, samodzielnym daniem. Tradycyjnie bazą dla zupy jest zawsze wywar mięsny, najczęściej wieprzowy, do tego zaostrzający apetyt kawałki wędzonego boczku, zasmażka, smażona cebulka, ziemniaki, majeranek i do tego bułeczka z masłem. Zupa fasolowa jest boska ! Z powodu jednak tej boskości zupę fasolową należy zaliczyć do kategorii "jedzenie- paliwo" i osoby, których dzień wypełniony jest fizyczną aktywnością bez trudu spalą te 2 tysiące kalorii. Mój przepis na zupę fasolową light dedykuję Gryzipiórkom, siedzącym cały dzień przy biureczku, które również uwielbiają aromat fasolówki. Zupa fasolowa według tego przepisu ma dodatkowo jeszcze tę zaletę- wykonuje się ja błyskawicznie, co oznacza, że w ciągu 40 minut zupa jest gotowa. Tym razem górnicy i hutnicy mają prawo poczuć się niedopieszczeni.
Plastry boczku pokrójcie na kawałki (1). Na patelnię dodajcie oliwę i przesmażcie boczek na chrupko (2). Do garnka dodajcie wywar warzywny (3). Przepis jak wykonać wywar warzywny znajdziecie TUTAJ. Przygotowanie wywaru to tylko około pół godziny pracy.
Do ciepłego wywaru dodajcie chrupiące plastry boczku oraz fasolę wraz z zalewą w kotórej fasola była konserwowana (4) (5). Do smaku, zupę doprawcie solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (6). Zupę podawajcie z grillowanym pieczywem posmarowanym odrobiną masła. Pyszne !
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję