![]() |
Zupa fasolowa kojarzona jest przede wszystkim z sycącym, samodzielnym daniem. Tradycyjnie bazą dla zupy jest zawsze wywar mięsny, najczęściej wieprzowy, do tego zaostrzający apetyt kawałki wędzonego boczku, zasmażka, smażona cebulka, ziemniaki, majeranek i do tego bułeczka z masłem. Zupa fasolowa jest boska ! Z powodu jednak tej boskości zupę fasolową należy zaliczyć do kategorii "jedzenie- paliwo" i osoby, których dzień wypełniony jest fizyczną aktywnością bez trudu spalą te 2 tysiące kalorii. Mój przepis na zupę fasolową light dedykuję Gryzipiórkom, siedzącym cały dzień przy biureczku, które również uwielbiają aromat fasolówki. Zupa fasolowa według tego przepisu ma dodatkowo jeszcze tę zaletę- wykonuje się ja błyskawicznie, co oznacza, że w ciągu 40 minut zupa jest gotowa. Tym razem górnicy i hutnicy mają prawo poczuć się niedopieszczeni.
![]() |
![]() |
![]() |
Plastry boczku pokrójcie na kawałki (1). Na patelnię dodajcie oliwę i przesmażcie boczek na chrupko (2). Do garnka dodajcie wywar warzywny (3). Przepis jak wykonać wywar warzywny znajdziecie TUTAJ. Przygotowanie wywaru to tylko około pół godziny pracy.
![]() |
![]() |
![]() |
Do ciepłego wywaru dodajcie chrupiące plastry boczku oraz fasolę wraz z zalewą w kotórej fasola była konserwowana (4) (5). Do smaku, zupę doprawcie solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami (6). Zupę podawajcie z grillowanym pieczywem posmarowanym odrobiną masła. Pyszne !
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję