![]() |
Proponuję przepis na zupę fasolową z łazankami do której przygotowania nie ma konieczności użycia wywaru. Nawet jeśli przygotowanie wywaru to tzw. bułka z masłem, trochę zaoszczędzonego wolnego czasu jest nigdy dość. Do przygotowania zupy będzie Wam jednak potrzebna odrobina aromatycznej słoniny. Słoniny w takiej postaci szukać jednak na próżno dlatego, jeśli mogę Wam zasugerować, zróbcie tak jak ja czyli użyjcie wędzonego boczku z którego wykrójcie cały tłuszcz. Chudziutkie, pozostałe po operacji, kawałeczki użyjcie do niedzielnej jajecznicy lub wykorzystajcie je w zjawiskowo aromatycznym przepisie na pieczoną rybę- zerknijcie TUTAJ. Bardzo ważnym składnikiem przepisu jest również rozmaryn. Nie pomijajcie w przepisie na tę zupę tego składnika, bo ta fasolówka z aromatem rozmarynu to naprawdę bardzo zgrane małżeństwo. Jeśli dobrnęliście do tego miejsca opisu to należy się Wam wyjaśnienie: przepis traktuje o klasycznym i mega popularnym włoskim przepisie pt: “ fasta e fagili” ( makaron z fasolą). Zachęcam, aby zapoznać się ze wszystkimi tajnikami przepisu, w tym również aby poznać tajemnicę aromatycznej zupy, wykonanej bez mięsnego czy nawet tylko warzywnego wywaru.
![]() |
![]() |
![]() |
Przed pójściem spać wypłuczcie w zimnej wodzie fasolę, a potem zalejcie ją wodą i postawicie na całą noc (1). Rano, jeśli okaże się, że wody brakuje uzupełnijcie ją. Po pracy, do namoczonej fasoli dodajcie połowę ilości marchwi, selera, czosnku oraz liście laurowe. Ugotujcie fasolę, w wodzie której się moczła, do miękkości z dodatkiem soli (2). W zależności od fasoli zajmie Wam to nawet do 2 godzin. Ubierzcie część ugotowanej fasoli (3) Aromaty, w zależności od preferencji, pozostawcie lub usuńcie
![]() |
![]() |
![]() |
i zmiksujcie fasolę na puree, które zagęści zupę (4). Przygotowanie aromatycznej bazy zupy: cebulę i pozostały czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (5) (6)
![]() |
![]() |
![]() |
To to samo zróbcie z resztą marchwi oraz selera naciowego (7). Igiełki rozmarynu poszatkujcie (8). Słoninę pokrójcie na kawałki (9)
![]() |
![]() |
![]() |
Do garnka dodajcie oliwę oraz słoninę (10) (11). Na wolnym ogniu doprowadźcie do wytopienia się słoniny. Następnie dodajcie pokrojone w kostkę warzywa, rozmaryn i przesmażcie całość przez kilka chwil (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie zmiksowane pomidory z puszki (13), 250 ml wody oraz pozostałą fasolą wraz z wodą w której fasola się gotowała (14). Dodajcie również zmiksowaną fasolę (15).
![]() |
![]() |
![]() |
Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (16) (17). Gotujcie zupę do momentu kiedy składniki się połączą i w smaku poczujecie satysfakcjonujący Was aromat. Dodanie makaronu: makaron, a dokładnie znajdująca się w nim skrobia skutecznie zagęści zupę, dlatego jeśli zupa na tym etapie jest gęsta, a makaron potrzebuje płynu, dodajcie do zupy gorącą wodę, która nie przerwie procesu gotowana. Teraz dodajcie łazanki i zaczekajcie do momentu kiedy łazanki staną się miękkie (18). Pamiętajcie o mieszaniu. W zależności od preferencji bardziej lub mniej zredukujcie zupę. Kapinka startego parmezanu do gorącej i gęstej porcji rozgrzewającej zupy jeszcze nikogo nie zabiła
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Zamiast łazanek możecie użyć innego krótkiego makaronu. Na myśl przyszły mi kokardki. Szczytem rozpusty jest oczywiście domowy jajeczny makaron.