![]() |
Opowiem Wam jak zrobić fantastyczną zupę krem z brokułów- taką po prostu palce lizać. Bazę dla zupy stanowi duszona na oliwie cebula. Wywar warzywny, najlepiej domowy, daje autorki smak. Bardzo ważnym składnikiem przepisu są ziemniaki. Do przygotowania zupy użyłam 2 rodzaje ziemniaków. Świeże ziemniaki tradycyjnie posłużyły mi do zagęszczenia zupy i zneutralizowania smaku brokułów. Gwiazdą przepisu są jednak pyrki smażone lub pieczone, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Ten rodzaj ziemniaków jest autentycznym nośnikiem smaku. Takie pyrki są nasączone tłuszczem, ziołami i przyprawami dodadzą smaku nawet mrożonej wodzie Bardzo polecam skorzystać z tego patenciku. W obwodzie miałam przygotowany topiony serek, który w razie potrzeby miałam zamiar dodać do zupy. Potrzeba nie zaistniała, gdyż na mój gust zupa nabyła smak, który w zupełności sprostał wymaganiom mojej zachciewajki. Z czystej zachłanności dodałam do zupy kleks kwaśniej śmietany oraz posmarowałam kromkę chleba rzeczowym topionym serkiem. Oto moja zupa krem z brokułów. Macie 2 wyjścia- “zazdraszać” mi mojej zupy lub wprowadzić przepis w życie. Zapraszam na szczegóły przepisu.
![]() |
![]() |
![]() |
Obraną z łupin cebulę pokrójcie na kawałeczki (1). Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Do garnka dodajcie oliwę oraz cebulę. Duście cebulę na małym ogniu do momentu kiedy stanie się szklista (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Teraz dodajcie przygotowane ziemniaki (4), różyczki brokułu (5) oraz gorący wywar w ilości przykrywającej cały wsad (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie zupę do momentu kiedy ziemniaki staną się miękkie (7). Teraz dodajcie porcję smażonych lub pieczonych ziemniaków i całość zmiksujcie przy pomocy blendera na krem (8). Zupę doprawcie do smaku solą i pieprzem (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję