Opowiem Wam jak zrobić fantastyczną zupę krem z brokułów- taką po prostu palce lizać. Bazę dla zupy stanowi duszona na oliwie cebula. Wywar warzywny, najlepiej domowy, daje autorki smak. Bardzo ważnym składnikiem przepisu są ziemniaki. Do przygotowania zupy użyłam 2 rodzaje ziemniaków. Świeże ziemniaki tradycyjnie posłużyły mi do zagęszczenia zupy i zneutralizowania smaku brokułów. Gwiazdą przepisu są jednak pyrki smażone lub pieczone, które pozostały z obiadu z poprzedniego dnia. Ten rodzaj ziemniaków jest autentycznym nośnikiem smaku. Takie pyrki są nasączone tłuszczem, ziołami i przyprawami dodadzą smaku nawet mrożonej wodzie Bardzo polecam skorzystać z tego patenciku. W obwodzie miałam przygotowany topiony serek, który w razie potrzeby miałam zamiar dodać do zupy. Potrzeba nie zaistniała, gdyż na mój gust zupa nabyła smak, który w zupełności sprostał wymaganiom mojej zachciewajki. Z czystej zachłanności dodałam do zupy kleks kwaśniej śmietany oraz posmarowałam kromkę chleba rzeczowym topionym serkiem. Oto moja zupa krem z brokułów. Macie 2 wyjścia- “zazdraszać” mi mojej zupy lub wprowadzić przepis w życie. Zapraszam na szczegóły przepisu.
Obraną z łupin cebulę pokrójcie na kawałeczki (1). Ziemniaki obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (2). Do garnka dodajcie oliwę oraz cebulę. Duście cebulę na małym ogniu do momentu kiedy stanie się szklista (3).
Teraz dodajcie przygotowane ziemniaki (4), różyczki brokułu (5) oraz gorący wywar w ilości przykrywającej cały wsad (6).
Garnek przykryjcie pokrywką i gotujcie zupę do momentu kiedy ziemniaki staną się miękkie (7). Teraz dodajcie porcję smażonych lub pieczonych ziemniaków i całość zmiksujcie przy pomocy blendera na krem (8). Zupę doprawcie do smaku solą i pieprzem (9). Gotowe.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję