Bardzo polecam Wam mój przepis na zupę krem z pieczonej papryki. Zupa jest kremowa, aromatyczna, po prostu perełka. Zaletą tego przepisu jest również to, że zupa jest już bardzo dobra od razu po przygotowaniu, ponadto przepis jest prościutki i każdy da radę go odtworzyć.
Cluo przepisu, oprócz papryki, jest gęsta baza przygotowana z min. cebuli, czosnku ze sporym dodatkiem śmietany kremówki, zagęszczonej minimalna ilością mąki.
Smakoszom wyrazistych smaków polecam dodać do odrobinę ostrej papryki chilli. Aby uperfumować zupę, polecam również dodać kilka listków bazylii, którą papryka kocha. Wspaniała jest ta zupa Do przygotowania przepisu użyłam min. Makę Poznańska Basia. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.
Pracę rozpocznijcie od upieczenia papryki. Paprykę w całości umieśćcie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nastawcie piekarnik na 180-200 stopni. Papryka musi się piec przez 20 minut. Następnie usuńcie skórkę z papryki. Całą instrukcję, jak usunąć skórkę z papryki TUTAJ. Przygotujcie również aromatyczny wywar warzywny. Cebulę i czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę. Jeśli używacie, pokrójcie również na kawałeczki papryczkę chilli. Zamiast papryczki możecie użyć płatków papryki. Do garnka dodajcie oliwę, masło oraz wymienione warzywa (1). Całość duście wolno do momentu, kiedy cebula zmięknie. Teraz dodajcie łyżeczkę mąki i wszystko wymieszajcie rózgą, aby nie było grudek (2) (3). Kontynuujcie duszenie jeszcze przez kilka chwil. Z mąki powstanie złota zasmażka i mąka straci swój surowy smak.
Teraz dodajcie śmietanę kremówką (4). Całość zagotujcie, pamiętając o mieszaniu. Powstanie gęsta baza. Do bazy dodajcie przygotowaną wcześniej pieczoną paprykę (5), pomidory (6)
oraz wywar warzywny (7). Zupę zmiksujcie na krem i zagotujcie (8). Do smaku dodajcie sól, pieprz oraz listki bazylii (9). Gotowe. Smacznego
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję