Mentalnie do zupy ze szpinaku przygotowywałam się od jakiegoś czasu. Zielone czy filetowe jedzenie nie jest tym, które kusi kolorem, wręcz przeciwnie. Dlatego najważniejszy jest smak zupy.
Przepis na zupę krem ze szpinaku otrzymałam od profesjonalnego kucharza. Skoro goście specjalnie przychodzą na zupę ze szpinaku do restauracji to możecie być spokojni, że talerz wypełnia naprawdę smakowita zupka, w której smaku się zakochacie- nawet jeśli zupa jest zielona Wypróbowałam i potwierdzam, a jestem przecież trochę wymagająca.
Przygotowanie zupy ze szpinaku według tego przepisu wymaga przygotowania bazy- procedura jest identyczna z tą, jaką używa się do przygotowania beszamelu. Następnie dodaje się uduszony szpinak. Całość się miksuje, dodaje się mleko w ilości zależnej od gęstości zupy, którą chcecie otrzymać.
Ważnym składnikiem przepisu na zupę ze szpinaku jest czosnek, który szpinak kocha oraz ser. Zgodnie z rekomendacją kucharza, polecam Wam użycie sera Parmezan lub Gorgonzola. Przepis na zupę ze szpinaku proponuję wziąć pod uwagę przygotowując okolicznościowe menu. Zupa szpinakowa będzie pięknym wstępem rozpoczynającym uroczystość. Na pewno zwizualizowaliście sobie już smak zupy, zatem mogę Was tylko zaprosić do zapoznania się ze szczegółami przepisu.
Przygotowanie bazy: na patelni rozpuście masło i oliwę. Proporcje ilości tych składników powinny wynosić 50/50. Dodajcie mąkę (1). Całość wymieszajcie (2). Teraz dodajcie mleko. Kontynuujcie mieszanie, tak aby mąka się rozpuściła w mleku; po chwili sos stanie się gęsty (3). Po zagotowaniu zdejmijcie patelnię z palnika.
Przygotowanie szpinaku: na drugiej patelni rozpuście masło, dodajcie ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (4) oraz wypłukany szpinak (5). Patelnię przykryjcie pokrywką i duście szpinak do momentu kiedy ten puści sok. Zajmie Wam to około 10 minut. Duszony szpinak dodajcie do przygotowanej wcześniej bazy (6).
Dodajcie starty Parmezan (7). Składniki wymieszajcie i zmiksujcie przy pomocy blendera (8) (9).
Dodajcie mleko w ilości adekwatnej do gęstości zupy jaką chcecie otrzymać i co oczywiste również w takiej ilości, aby nie zgubić smaku szpinakowej zupy (10). Zupę zagotujcie, do smaku dodajcie sól oraz pieprz (11) (12). Zupa krem ze szpinaku jest gotowa.
Do przygotowania bazy polecam używać na przykład patelni aluminiowych, ponieważ można swobodnie w nich mieszać metalową rózgą bez ryzyka ich uszkodzenia.