Zapraszam Was na kolejny przepis na zupę rybną z owocami morza. Przepis na zupę nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy. Do przygotowania zupy użyłam różne gatunki wszystkich rodzajów owoców morza, czyli były to mięczaki reprezentowane przez ośmiornice i kalmary, skorupiaki w postaci krewetek oraz małże. Ryby reprezentowane były przez filety dorsza oraz kurka czerwonego. Ilości/proporcje poszczególnych gatunków nie są ważne. W sumie mój wsad na zupę przygotowaną dla 2 osób, wliczając również muszelki, wynosił około 350-400 g. Najważniejszą sprawą przygotowując tego typu zupę jest kolejność dodawania do garnka gatunków. Mięczaki gotują się najdłużej, dlatego ośmiornice i kalmary dodaje się do zupy na samym początku. Pozostałe gatunki, w tym również ryby dodaje się do zupy wtedy kiedy mięczaki będą już miękkie. W przypadku ryb, kryterium jest wielkość. Ryby w całości dodaje się kilka chwil wcześniej, aniżeli kawałki ryb. Jak każda zupa, również zupa z ryb i owoców morza, aby była bardzo smaczna powinna zawierać bazę warzywną- włoszczyznę. Ponieważ zupę przygotowałam w większości z mrożonek, do bazy dodałam również fileciki anchois, które dodały zupie właściwy aromat, z kolei dla wyrazistości smaku dodałam płatki papryki.
Na patelnię dodajcie oliwę oraz drobne pokrojone warzywa (1). Warzywa duście przez chwilę, dodajcie płatki papryki (2) oraz anchois (3).
Aby powstrzymać proces smażenia, bezpośrednio po dodaniu anchois polecam dodać trochę wody lub wino (4). Jeśli używacie anchois z oleju, najlepiej jest je pokroić na kawałeczki, w razie potrzeby również rozetrzeć je łyżką drewnianą o dno patelni. Teraz dodajcie ośmiornice (5). Dodajcie resztę wody i gotujcie ośmiornice przez około 15-20 minut (6).
Następnie dodajcie konserwowane pomidory, polecam je zmiksować przy pomocy blendera (7), oraz kalmary (8). Całość przykryjcie i gotujcie, aż oba gatunki staną się miękkie (9).
W ostatnim etapie gotowania dodajcie ryby i małże (10) (11) (12)
Zupę doprawcie do smaku solą i pieprzem (13), a na samym końcu dodajcie krewetki oraz natkę pietruszki (14) (15). Po 3- 5 minutach dalszego gotowania zupa będzie gotowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję