![]() |
Zapraszam Was na kolejny przepis na zupę rybną z owocami morza. Przepis na zupę nawiązuje do tradycji kulinarnej południa Europy. Do przygotowania zupy użyłam różne gatunki wszystkich rodzajów owoców morza, czyli były to mięczaki reprezentowane przez ośmiornice i kalmary, skorupiaki w postaci krewetek oraz małże. Ryby reprezentowane były przez filety dorsza oraz kurka czerwonego. Ilości/proporcje poszczególnych gatunków nie są ważne. W sumie mój wsad na zupę przygotowaną dla 2 osób, wliczając również muszelki, wynosił około 350-400 g. Najważniejszą sprawą przygotowując tego typu zupę jest kolejność dodawania do garnka gatunków. Mięczaki gotują się najdłużej, dlatego ośmiornice i kalmary dodaje się do zupy na samym początku. Pozostałe gatunki, w tym również ryby dodaje się do zupy wtedy kiedy mięczaki będą już miękkie. W przypadku ryb, kryterium jest wielkość. Ryby w całości dodaje się kilka chwil wcześniej, aniżeli kawałki ryb. Jak każda zupa, również zupa z ryb i owoców morza, aby była bardzo smaczna powinna zawierać bazę warzywną- włoszczyznę. Ponieważ zupę przygotowałam w większości z mrożonek, do bazy dodałam również fileciki anchois, które dodały zupie właściwy aromat, z kolei dla wyrazistości smaku dodałam płatki papryki.
![]() |
![]() |
![]() |
Na patelnię dodajcie oliwę oraz drobne pokrojone warzywa (1). Warzywa duście przez chwilę, dodajcie płatki papryki (2) oraz anchois (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Aby powstrzymać proces smażenia, bezpośrednio po dodaniu anchois polecam dodać trochę wody lub wino (4). Jeśli używacie anchois z oleju, najlepiej jest je pokroić na kawałeczki, w razie potrzeby również rozetrzeć je łyżką drewnianą o dno patelni. Teraz dodajcie ośmiornice (5). Dodajcie resztę wody i gotujcie ośmiornice przez około 15-20 minut (6).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie dodajcie konserwowane pomidory, polecam je zmiksować przy pomocy blendera (7), oraz kalmary (8). Całość przykryjcie i gotujcie, aż oba gatunki staną się miękkie (9).
![]() |
![]() |
![]() |
W ostatnim etapie gotowania dodajcie ryby i małże (10) (11) (12)
![]() |
![]() |
![]() |
Zupę doprawcie do smaku solą i pieprzem (13), a na samym końcu dodajcie krewetki oraz natkę pietruszki (14) (15). Po 3- 5 minutach dalszego gotowania zupa będzie gotowa.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję