Proponuję na zupę z botwiny z kurczakiem. Zupę ugotowałam na wywarze mięsnym ze skrzydełek kurczaka z dodatkiem mnóstwa warzyw. Następnie skrzydełka starannie obrałam z mięsa i dodałem je do reszty składników, dzięki czemu zupa z botwiny stała się treściwa, sycąca i absolutnie przepyszna. Za każdym razem, kiedy gotuje zupę z buraków, z uporem maniaka walczę, aby zupa nie stała się pomarańczowa. Tym razem nie było inaczej, a zadanie wydało mi się o tyle trudne, że do dyspozycji miałam właściwie korzenie buraczków, a nie buraczki. Bardzo mnie kusiło, aby zastosować sprawdzoną metodę na buraczany kolor zupy, czyli użyć suszonych grzybów, jako że jednak zupa z botwinką to zupa wiosenna- zrezygnowałam z tego pomysłu. Poradziłam sobie w ten sposób, że te malutkie buraczki obrałam, drobno pokroiłam i dodałam do zupy w ostatnich 10 minutach jej gotowania. Nie uzyskałam soczystego bordowego koloru, którym charakteryzuje się mój barszcz ukraiński czy barszcz wigilijny, ale i tak jestem zadowolona z rezultatu. Serdecznie polecam.
Z podanych składników na wywar ugotujcie aromatyczną bazę dla zupy (1). Instrukcję krok po kroku jak przygotować wywar na stronie Tapenda znajdziecie TUTAJ. Z gotowego wywaru wyjmijcie warzywa i mięso. Pracę z pewnością przyspieszy przelanie wywaru przesz sitko (2). Skrzydełka obierzcie z mięsa (3).
Ziemniaki i marchew obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (4). Botwinkę umyjcie, odkrójcie małe buraczki i pokrójcie ją (5). Buraczki obierzcie z łupin i również drobno pokrójcie (6).
Przygotowany wcześniej wywar doprowadźcie do wrzenia i dodajcie ziemniaki, marchew oraz łodygi botwinki (7). 10 minut później dodajcie do zupy liście botwiny (8), a po następnych 10 minutach korzenie buraczków (9). Po ostatnich 10 minutach gotowania i zupa jest prawie gotowa.
Teraz dodajcie mięso z kurczaka (10) i doprawcie zupę do smaku solą (11), pieprzem i sokiem z cytryny (12). Możecie dodać również koperek lub natkę pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję