PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-10-07

Zupa z botwiny z kurczakiem

Zupa z botwiny z kurczakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Ciasto kruche z owocami i bezą

Proponuję na zupę z botwiny z kurczakiem. Zupę ugotowałam na wywarze mięsnym ze skrzydełek kurczaka z dodatkiem mnóstwa warzyw. Następnie skrzydełka starannie obrałam z mięsa i dodałem je do reszty składników, dzięki czemu zupa z botwiny stała się treściwa, sycąca i absolutnie przepyszna. Za każdym razem, kiedy gotuje zupę z buraków, z uporem maniaka walczę, aby zupa nie stała się pomarańczowa. Tym razem nie było inaczej, a zadanie wydało mi się o tyle trudne, że do dyspozycji miałam właściwie korzenie buraczków, a nie buraczki. Bardzo mnie kusiło, aby zastosować sprawdzoną metodę na buraczany kolor zupy, czyli użyć suszonych grzybów, jako że jednak zupa z botwinką to zupa wiosenna- zrezygnowałam z tego pomysłu. Poradziłam sobie w ten sposób, że te malutkie buraczki obrałam, drobno pokroiłam i dodałam do zupy w ostatnich 10 minutach jej gotowania. Nie uzyskałam soczystego bordowego koloru, którym charakteryzuje się mój barszcz ukraiński czy barszcz wigilijny, ale i tak jestem zadowolona z rezultatu. Serdecznie polecam.     

•Składniki•

 
składniki na wywar
 
 
składniki na zupę
 
 

•Przygotowanie•

Z podanych składników na wywar ugotujcie aromatyczną bazę dla zupy (1). Instrukcję krok po kroku jak przygotować wywar na stronie Tapenda znajdziecie TUTAJ. Z gotowego wywaru wyjmijcie warzywa i mięso. Pracę z pewnością przyspieszy przelanie wywaru przesz sitko (2). Skrzydełka obierzcie z mięsa (3).  

Ziemniaki i marchew obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (4). Botwinkę umyjcie, odkrójcie małe buraczki i pokrójcie ją (5). Buraczki obierzcie z łupin i również drobno pokrójcie (6).

Przygotowany wcześniej wywar doprowadźcie do wrzenia i dodajcie ziemniaki, marchew oraz łodygi botwinki (7). 10 minut później dodajcie do zupy liście botwiny (8), a po następnych 10 minutach korzenie buraczków (9). Po ostatnich 10 minutach gotowania i zupa jest prawie gotowa.   

Teraz dodajcie mięso z kurczaka (10) i doprawcie zupę do smaku solą (11), pieprzem i sokiem z cytryny (12). Możecie dodać również koperek lub natkę pietruszki.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE