PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-01-05

Zupa z ciecierzycy z pomidorami- kuchnia włoska

Zupa z ciecierzycy z pomidorami- kuchnia włoska
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 2,5 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Piersi kurczaka z grilla

W zasadzie to lubię wszystkie zupy, ale jednak jeśli miałabym wskazać jaka w tym sezonie zupa została “Królową Wszystkich Zup” to bez wątpienia wskazałabym na zupę z ciecierzycy z pomidorami. Przepis został zaczerpnięty z tradycji kulinarnej Kalabrii. Kiedy jest mowa o daniach kuchni włoskiej to od razu na myśl przychodzą nam makarony i cudowne sosy do makaronów. W tym kontekście koncepcja tej zupy nie odbiega zbytnio od tematu, bo jak sami zobaczycie, aby ugotować zupę musicie również wykonać coś w rodzaju sosu, który jest bazą smakową tej zupy. Baza składa się z połączenia oliwy, czosnku, pietruszki, rozmarynu i pomidorów. Po odpowiednim czasie gotowania błyszczącą, aromatyczną od oliwy bazę dodaje się do ugotowanej i zmiksowanej ciecierzycy. Na koniec jeszcze sporo aromatycznego czarnego pieprzu i nawet sobie nie wyobrażacie z jaką rozpustą przyjdzie się Wam zmierzyć. Mogę Was zapewnić, że na 1 dokładce się nie skończy. Ta zupa Was uwiedzie heart laugh.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku musicie się zająć jednak ciecierzycą. W przeddzień przygotowania zupy namoczcie w wodzie ciecierzycę. Następnego dnia ugotujcie ciecierzyce w wodzie w której była namoczona z dodakiem soli. Zajmie Wam to około 2 godzin. W razie konieczności dodajcie wodę (1). Pokrójcie seler naciowy i cebulę (2) (3).

Pokrojone warzywa dodajcie do ciecierzycy w połowie czasu jej gotowania (4). Przygotowanie bazy pomidorowej: obierzcie z łupin czosnek i pokrójcie go na kawałeczki (5). Na patelnię dodajcie oliwę (6),

przygotowany czosnek, rozmaryn (7) i natkę pietruszki (8). Aby zupa stała się wyrazista w smaku dodajcie płatki papryki (9). Wszystkie aromaty przesmażcie na wolnym ogniu przez około 5 minut.

Teraz dodajcie pomidory i kontynuujcie gotowanie do momentu kiedy sos stanie się gęsty i błyszczący od oliwy (10) (11). Przed połączeniem sosu z ciecierzycą większą cześć ziaren zmiksujcie (12) 

i dodajcie z powrotem do reszty zupy (13). Na końcu dodajcie przygotowaną bazę pomidorową (14). Do smaku dodajcie sól oraz pieprz (15).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•PORADY TAPENDY•
 
  1. Jeśli używacie mrożony rozmaryn, wówczas 1 gałązka wystarczy. W przypadku świeżego rozmarynu dodajcie nawet 3 gałązki. Świeży rozmaryn nie wiedzieć dlaczego ma słabszy aromat.
  2. Natki pietruszki nie oszczędzajcie. Uczciwie odmierzcie 2 kopiaste łyżki smiley
  3. Jeśli chcecie możecie do zupy dodać również ugotowany makaron.
•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

Bigos
 
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE