Kto ma ochotę na naprawdę dobrą i zupę z soczewicy ten powinien skorzystać z tego przepisu. Smak jest wyborny, zupa jest rozgrzewająca, gęsta z lekką nutką wędzonego boczku.
W odróżnieniu od suchej fasoli lub grochu, które wymagają kilku godzin moczenia w wodzie- suszonej soczewica wystarczy tylko godzina. Tak jak pisałam już wcześniej, ziarno soczewicy jest już lekko pikantne same w sobie i jest znakomitym składnikiem, który można użyć również do przygotowania zupy.
Przygotowanie zupy z soczewicy, pomijając etap moczenia ziarna, zajmie Wam około godziny. Dobrze doprawiona zupa jest smaczna już po przygotowaniu, ale jak wszystkie zupy, najsmaczniejsza jest na drugi dzień, kiedy składniki się dobrze przegryzą.
Bazę zupy z soczewicy stanowią warzywa: por, marchew, pietruszka i czosnek. Zajrzyjcie do lodówki- możecie wykorzystać również znajdującą się w niej cebulę czy seler. Najważniejsze, aby dodać warzywa, które dodadzą zupie boskiego aromatu. Do przygotowania zupy wykorzystałam zieloną soczewicę.
Jeśli lubicie wyraziste smaki dodajcie również do zupy z soczewicy z boczkiem płatki ostrej papryki. Zapraszam na szczegóły tego pysznego przepisu.
Soczewicę zalejcie wodą i pozostawcie na 1 godzinę. Warzywa obierzcie z łupin i pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Do garnka dodajcie warzywa oraz olej (2). Warzywa duście na wolnym ogniu do momentu, kiedy staną się miękkie. W tym czasie na patelni apetycznie podsmażcie boczek (3).
Usmażony boczek dodajcie do warzyw (4). Teraz dodajcie soczewicę (bez w której się moczyła) oraz gorącą wodę w takiej ilości, aby przykryć soczewicę (5) (6).
Całość gotujcie do momentu kiedy soczewica stanie się miękka. W międzyczasie dodajcie koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz do smaku (7) (8) (9). Zupa z soczewicy z boczkiem jest gotowa. Proponuję podawać ją oprószoną świeżą natką pietruszki.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję