PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-12-07

Zupa z soczewicy z pomidorami

Zupa z soczewicy z pomidorami
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: 4
 
Przeczytaj również: Kopytka w kremowym sosie z krewetkami i cukinią

Proponuje Wam przepis na zupę z soczewicy z pomidorami. Zupę przygotowałam wykorzystując suche ziarna czerwonej soczewicy. W porównaniu do grochu lub fasoli, sucha soczewica nie wymaga długiego gotowania, w zasadzie w ciągu 40-50 minut zupa będzie gotowa. Zawsze przygotowuję zupy wykorzystując do nich domowe wywary i zawsze będę Was namawiać aby wywary/ buliony przygotować do zup we własnym zakresie. Nie wymagają one ani wielkiego nakładu pracy, za to smak i satysfakcja jest gwarantowana. Przepis na wywar warzywny krok po kroku znajdziecie na stronie Tapenda TUTAJ.
Mój przepis na zupę z soczewicy, można powiedzieć, że jest podwójcie warzywny, oprócz wspomnianego wywaru warzywnego, przygotowałam również podsmażaną bazę warzywną składająca się z cebuli, czosnku, selera naciowego i marchwi. Nasiona soczewicy są lekko pikantne, aby uwypuklić ich cechę dodałam również płatki chilli, dzięki którym zupa stała się wyrazista. Pomidory dodały świeżości i lubianego aromatu. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotowanie przepisu proponuję rozpocząć od namoczenia na 3 godziny soczewicy w zimnej wodzie. Czosnek i cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w kostkę (1) (2). Łodygę selera naciowego pokrójcie na kawałeczki (3).

Marchew obierzcie z łupin i pokrójcie na kawałki (4). Teraz do garnka dodajcie oliwę, płatki chillli (5), czosnek, cebulę (6)

oraz marchew i seler (7). Całość przesmażcie przez kilka minut. Następnie dodajcie odsączoną z wody soczewicę (8), pomidory zmiksowane przy pomocy blendera (9)

oraz gorący domowy aromatyczny wywar (10). Całość gotujcie pod przykryciem do momentu kiedy soczewica stanie się miękka. Dla aromatu dodajcie liście laurowe. Dosmaczacie zupę sola i pieprzem (11) (12). Gotowe.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE