PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-06-30

Zuppa inglese- zupa angielska- deser

Zuppa inglese- zupa angielska- deser
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 3 h
Ilość porcji Ilość porcji: tortownica 24 cm
 
Przeczytaj również: Makaron z kiełbasą i cykorią

Czy próbowaliście już deser zuppa inglese ?
Osoby które miały okazję spróbować nasączonego likierami biszkoptu, przełożonego kremem cukierniczym o cytrynowym aromacie, zapewne jeszcze do tej pory głaszczą się po brzuszku na wspomnienie smaku włoskiego deseru. Zupę angielską można przygotować w pucharkach, w postaci ciasta, a nawet tortu. Tym razem zaszalałam i zrobiłam tort, wykorzystując klasyczne składniki deseru tyle że w zwiększonych ilościach. Mimo że krem wykonałam z 1 litra mleka, to okazało się, że gdyby kremu było więcej nie musiałabym zrezygnować z 1 blatu tortu. W sumie tort zamiast 6 warstw miał ich 5, co i tak uważam za rekord świata. Do tej ilości ciasta potrzebne jest też sporo alkoholu. Zużyłam 400 ml rumu i około 250 likieru alkermes.

Deser pochodzi z XVIII w. W kwestii pochodzenia oraz nazwy deseru istnieje kilka hipotez oraz anegdot. Według jednej z nich, 200 lat temu Włosi troszeczkę żartowali sobie z angielskich podróżników i zarazem wielbicieli mocnych trunków, że deser na wskroś nasączony likierami nie mógł się inaczej nazywać jak tylko zupa angielska wink. Zapraszam na przepis.

•Składniki•

 
Składniki na biszkopt
 
 
składniki na krem
 
 
składniki do nasączenia ciasta
 
 

•Przygotowanie•

Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielcie od żółtek (1) a następnie białka ubijcie na sztywną pianę dodając stopniowo cukier (2) (3).

Do ubitych białek dodawajcie po kolei żółtka i kontynuujcie ubijanie (4). Teraz zmieszajcie oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia, dodajcie je do masy i całość wymieszajcie (5). Ciasto przełóżcie do tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (6). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Biszkopt powinien się piec przez około 30-40 minut, do suchego patyczka.

Zimny biszkopt pokrójcie na cienkie blaty (7). Tak jak pisałam wcześniej, mnie udało się wykroić 6 sztuk (8). Przygotowanie kremu: z podanych składników zróbcie krem cukierniczy. Instrukcję krok po kroku znajdziecie TUTAJ. Krem podzielcie na połowę i do jednej połowy dodajcie kakao (9).

Krem powinien być mocno czekoladowy, ja dodałam 2 łyżki kakao (10). Kiedy krem będzie zimny możecie rozpocząć składanie tortu. Każdy blat nasączcie likierem alkermes (11) oraz rumem (12).

Następnie naprzemiennie smarujcie blaty kremem ciemnym (13) oraz kremem jasnym (14). Złożony tort udekorujcie resztą kremu (15). Gotowy tort włóżcie do lodówki, najlepiej na całą noc tak, aby smaki się przegryzły. Zupa angielska powinna być podawana mocno schłodzona.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Gotowy i gorący krem cukierniczy przykryjcie szczelnie folią spożywczą, dzięki temu na powierzchni kremu nie utworzy się kożuch. Jeśli zdarzy się Wam zapomnieć połączyć gorący krem cukierniczy z kakao, rozwiążecie ten problem, podgrzewając zimny krem przez kilka chwil w kuchence mikrofalowej, aby następnie dodać kakao.  

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE