![]() |
Czy próbowaliście już deser zuppa inglese ?
Osoby które miały okazję spróbować nasączonego likierami biszkoptu, przełożonego kremem cukierniczym o cytrynowym aromacie, zapewne jeszcze do tej pory głaszczą się po brzuszku na wspomnienie smaku włoskiego deseru. Zupę angielską można przygotować w pucharkach, w postaci ciasta, a nawet tortu. Tym razem zaszalałam i zrobiłam tort, wykorzystując klasyczne składniki deseru tyle że w zwiększonych ilościach. Mimo że krem wykonałam z 1 litra mleka, to okazało się, że gdyby kremu było więcej nie musiałabym zrezygnować z 1 blatu tortu. W sumie tort zamiast 6 warstw miał ich 5, co i tak uważam za rekord świata. Do tej ilości ciasta potrzebne jest też sporo alkoholu. Zużyłam 400 ml rumu i około 250 likieru alkermes.
Deser pochodzi z XVIII w. W kwestii pochodzenia oraz nazwy deseru istnieje kilka hipotez oraz anegdot. Według jednej z nich, 200 lat temu Włosi troszeczkę żartowali sobie z angielskich podróżników i zarazem wielbicieli mocnych trunków, że deser na wskroś nasączony likierami nie mógł się inaczej nazywać jak tylko zupa angielska . Zapraszam na przepis.
![]() |
![]() |
![]() |
Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielcie od żółtek (1) a następnie białka ubijcie na sztywną pianę dodając stopniowo cukier (2) (3).
![]() |
![]() |
![]() |
Do ubitych białek dodawajcie po kolei żółtka i kontynuujcie ubijanie (4). Teraz zmieszajcie oba rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia, dodajcie je do masy i całość wymieszajcie (5). Ciasto przełóżcie do tortownicy natłuszczonej masłem i oprószonej mąką (6). Nastawcie piekarnik na 180 stopni. Biszkopt powinien się piec przez około 30-40 minut, do suchego patyczka.
![]() |
![]() |
![]() |
Zimny biszkopt pokrójcie na cienkie blaty (7). Tak jak pisałam wcześniej, mnie udało się wykroić 6 sztuk (8). Przygotowanie kremu: z podanych składników zróbcie krem cukierniczy. Instrukcję krok po kroku znajdziecie TUTAJ. Krem podzielcie na połowę i do jednej połowy dodajcie kakao (9).
![]() |
![]() |
![]() |
Krem powinien być mocno czekoladowy, ja dodałam 2 łyżki kakao (10). Kiedy krem będzie zimny możecie rozpocząć składanie tortu. Każdy blat nasączcie likierem alkermes (11) oraz rumem (12).
![]() |
![]() |
![]() |
Następnie naprzemiennie smarujcie blaty kremem ciemnym (13) oraz kremem jasnym (14). Złożony tort udekorujcie resztą kremu (15). Gotowy tort włóżcie do lodówki, najlepiej na całą noc tak, aby smaki się przegryzły. Zupa angielska powinna być podawana mocno schłodzona.
Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję
Gotowy i gorący krem cukierniczy przykryjcie szczelnie folią spożywczą, dzięki temu na powierzchni kremu nie utworzy się kożuch. Jeśli zdarzy się Wam zapomnieć połączyć gorący krem cukierniczy z kakao, rozwiążecie ten problem, podgrzewając zimny krem przez kilka chwil w kuchence mikrofalowej, aby następnie dodać kakao.