PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

anchois

Zobacz przepisy zawierające: anchois

Anchois
 

Anchois jest to francuskie określenie przetworów wykonanego z małych ryb o nazwie Sardela Europejska. Ten gatunek ryb występuje jedynie w ciepłych akwenach wodnych, z tego powodu Sardela Europejska nie jest spotykana w ogóle w Bałtyku. Rybę można spożywać na surowo, po upieczeniu, po usmażeniu lub w postaci różnych przetworów i past. Mięso surowej sardeli jest delikatnie czerwone, po upieczeniu staje się jednak białe. Sardele są konserwowane w soli lub w oleju. Przygotowanie sardeli do wykorzystania w przepisie kulinarnym zależy od sposobu konserwacji. Sardele zakonserwowane w soli wymagają usunięcia z korpusu ryby kręgosłupa wraz z ościami oraz wypłukania nadmiaru soli  pod strumieniem bieżącej i zimnej wody. Z kolei w oleju konserwuje się już oddzielone fileciki sardeli, tak więc są one gotowe do przetworzenia lub bezpośredniej konsumpcji zaraz po ich wyjęciu z zalewy.

Sardele stanowią doskonałą podstawę i „ podkręcasz” smaku dla sosów wykonywanych na bazie owoców morza i ryb, na przykład do makaronów. Należy jednak zauważyć, że jeśli w przypadku sardeli konserwowanej w soli, fileciki sardeli ulegają szybkiemu rozpuszczeniu, to w przypadku anchois konserwowanych w oleju, najlepiej fileciki przed dodaniem do sosu rozgnieść na talerzyku przy pomocy łyżeczki.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE