Określenia anyż używa się kontekście dwóch różnych roślin- Biedrzyniec Anyż oraz Badian Anyż.
Biedrzyniec Anyż swoim wyglądem przypomina zwyczajny koper. W Polsce jest on rośliną uprawną, z kolei Badian Anyż to gatunek, którego owoce posiadają postać gwiazdki. Oba gatunki łączy jednak ten sam ciepły, korzenny aromat lukrecji, który z powodzeniem wykorzystywany jest w wielu przepisach kulinarnych. Przyprawy o ciepłym korzennym aromacie są wykorzystywane przede w okresie jesienno- zimowym, do zaaromatyzownania deserów w tym ciast i ciasteczek, ale również anyżowy aromat doceniany jest w daniach wykonanych z czerwonej kapusty i buraków. Na północy Europy anyżowy aromat jest obowiązkowo dodawany do grzanych win, które skutecznie rozgrzewają i umilają długie zimowe wieczory.
Do Polski Biedrzeniec Anyż trafił w Średniowieczu, rozpropagowali go Benedyktyni. Nie jest tajemnicą, że to za zakonnymi murami doskonalono przepisy takich napojów jak piwo, czy nalewki w tym również anyżówkę. Nalewki wykonane na bazie anyżu są zazwyczaj bezbarwne, zasada ta dotyczy zarówno polskiej anyżówki, jaki i greckiego ouzo, tureckiej raki, francuskiej pastis czy włoskiej sambucca.
W ofercie handlowej Badian Anyż występuje w postaci suszonych nasion z okrywą ( gwiazdki) z kolei Biedrzyniec Anyż w postaci całych nasion oraz nasion mielonych.