Dobre ciasto powinno wyróżniać się wspaniałym smakiem i zapachem. Istnieje kilka produktów, którymi można nadać przyjemny i zachęcający do konsumpcji aromat. Najpopularniejsze aromaty to aromat waniliowy, aromat cytrynowy, aromat migdałowy i aromat pomarańczowy.
Domowym sumptem można samemu wyprodukować niektóre aromaty. W przypadku wanilii istnieje kilka sprawdzonych sposobów. Dla uzyskania cukru waniliowego wystarczy na kilka dni w słoiku z cukrem umieścić kilka lasek wanilii. Można wyskrobać nożem ziarenka wanilii z laski i dodać je bezpośrednio do surowej masy ciasta lub składników kremu. Z kolei po umieszczeniu lasek wanilii w spirytusie po kilkunastu daniach otrzymamy płynny aromat waniliowy, który można wykorzystać według własnych potrzeb. Bardzo prostym jest również pozyskać aromat z owoców cytrusowych. Olejki aromatyczne znajdują się w ich skórce. Przed pozyskaniem skórki owoc musi zostać dokładnie umyty, a najlepiej wyparzony w celu usunięcia konserwujących środków chemicznych. Następnie skórkę, bez albedo, ściera się lub odkrawa i dodaje się do surowego ciasta, kremu lub deseru.
Aromaty wytwarzane przemysłowo są produkowane na bazie naturalnego materiału roślinnego lub na bazie mieszaniny syntetycznych substancji o końcowym zapachu zgodnym z zapachem naturalnym, ewentualnie miesza się materiał roślinny z syntetycznym. Produkty aromatyzujące są dostępne w handlu postaci płynu, którego bazą jest alkohol lub olej, w postaci pasty, którą jest mieszaniną utwardzonych tłuszczów roślinnych z substancjami aromatycznymi oraz w postaci w proszku jak na przykład cukier waniliowy czy przyprawa do piernika.