Pierwotnie owoc awokado pochodzi z południowego Meksyku. W naturze awokado jest krzaczastym drzewem, które dostarcza rocznie nawet 500 sztuk owoców, przy czym zdarza się, że owoce mogą osiągać wagę nawet 1 kilograma.
Awokado należy do najbardziej kalorycznych owoców, 100 gram owocu dostarcza ok. 200 kcal i 23,5 g tłuszczów. Jednak należy mieść na uwadze, że tłuszcze zawarte w awokado, to związki nienasycone, które są bardzo łatwo przyswajalne przez nasz organizm i nie są nieszkodliwe. Z powodu ilości tłuszczu, awokado określane jest również „owocem maślanym”
Owoce awokado to jedno z najbogatszych źródeł witamin i minerałów, zawierają one m.in.: witaminy A, B1, B2, C, PP, K i H, kwas pantotenowy, a także związki wapnia, potasu i fosforu. Z awokado pozyskiwany jest olej, który jest wykorzystywany w branży kosmetycznej.
Awokado nie jest może bardzo popularnym owocem, ale również i ono znajduje swoje zastosowanie w przepisach kulinarnych. Dip guacamole, to najsławniejszy przepis, dla którego awokado jest bazowym składnikiem.
W warunkach domowych możliwym jest wyhodowanie awokado z pestki. W tym celu należy świeżą pestkę awokado włożyć do ziemi, węższym końcem do góry i trochę ponad powierzchnię ziemi. Następnie doniczkę należy przykryć odciętą połówką plastikowej butelki, tak aby stworzyć mini szklarnię i skuteczniej zatrzymać wilgoć. Doniczkową uprawę należy umieścić w nasłonecznionym i ciepłym miejscu.