Bułkę tartą wykonuje się z wysuszonego i zmielonego pieczywa pszennego. Według obowiązującego w Polsce prawa, nie jest dozwolonym do produkcji bułki tartej używać pieczywa ze zwrotów, czyli takiego, które nie zostało sprzedane. Bułka tarta może być wykonana sucharów, chleba i dodatkiem biszkoptów. W ofercie handlowej jest również bułka tarta przeznaczona dla osób z nietolerancją glutenu.
Bułka tarta jest powszechnie używana w gastronomii, służy ona przede wszystkim jako baza do panierek do mięs i warzyw, jako zagęszczacz oraz jako składnik farszu. W cukiernictwie bułka tarta służy do wysypania natłuszczonych form.
Nie zalecane jest wykorzystywanie jako panierki bułki tartej wykonanej ze skórek chleba i bułek, ponieważ nie posiada ona dobrych właściwości przylegających do powierzchni produktu, ponadto szybka się przypala.
Oto najpopularniejsze rodzaje bułki tartej:
Bułkę tartą można wykonać samemu w domu. Wystarczy wysuszyć pszenne pieczywo i zmielić je przy pomocy blendera lub melaksera. Ponieważ jest to produkt, który nie lubi wilgoci, zatem bułkę tartą należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.