Cytryna zwyczajna, czyli Citrus Limon pochodzi prawdopodobnie z Chin. W Europie gatunek jest znany od Średniowiecza i uprawiany w całym basenie Morza Śródziemnego. Duże plantacje ulokowane są również w Stanach Zjednoczonych i Meksyku. Owoce cytryny, aby nie uległy zepsuciu podczas transportu, spryskuje się środkami konserwującymi. Z tej przyczyny cytryny, przed ich użyciem, szczególnie jeśli zostanie wykorzystana aromatyczna skórka, winny zostać dobrze umyte, a najlepiej sparzone gorącą wodą.
Oprócz oczywistych walorów smakowych cytryna posiada ogromne znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Owoce zawierają duże ilości witaminy C, która skutecznie wzmacnia odporność naszego organizmu i zapobiega infekcjom. Sok z cytryny jest zasadotwórczy i sprzyja odkwaszaniu organizmu, ponadto posiada również właściwości odkażające.
Cytryna jest bardzo popularnym produktem w gastronomii. Zarówno sok oraz aromatyczna skórka jest wykorzystywana dla przygotowania słodkich deserów jak i dań wytrawnych. Ponadto cytryny są wykorzystywane do przygotowania odświeżających napojów oraz drinków. Trudno również pominąć fakt, że cytryna bardzo dobrze sprawdza się w sztuce dekorowania potraw.
Bardzo aromatyczną kuzynką cytryny jest limonka. Zdecydowanie inna w smaku.