Czekolada to niezbędny składnik słodkich przepisów kulinarnych. Być może jest to również produkt najbardziej przez wszystkich kochany na świecie. Czekolada wytwarzana jest z proszku otrzymywanego z nasion kakaowca z domieszką cukru i innych składników podnoszących walory smakowe, do których zalicza się orzechy, owoce, bakalie i aromaty. Sama nazwa czekolada pochodzi najprawdopodobniej od azteckiego słowa xocolatl, czyli „gorzka woda”. Taki właśnie smak posiadał mocny tradycyjny napój Azteków wykonany z nasion kakaowca.
Nasiona kakaowca zostały sprowadzone do Europy w XVI w, ale droga do wytworzenia tabliczki czekolady była jeszcze długa i kolejne wynalazki, krok po kroku, przybliżały Europejczyków do celu. W 1826 Philippe Suchard zbudował mikser mieszający cukier z masą kakaową, a dwa lata później Holender Conrad van Houten wynalazł specjalną prasę hydrauliczną do wyciskania tłuszczu kakaowego z masy kakaowej oraz opracował metodę pozyskiwania rozpuszczalnego proszku z kakao. Sukces przychodzi w 1839 roku w Niemczech, kiedy powstaje pierwsza tabliczka czekolady. Ale na tym to nie koniec, jeszcze w XIX w Henry Nestlé, dodał do tłuszczu kakaowego wynalezione przez siebie mleko skondensowane i tak powstała biała czekolada. Z kolei Daniel Peter dodaje do masy kakaowej mleko w proszku i sprzedaje pierwszą tabliczkę mlecznej czekolady. Najwięksi wielbiciele czekolady cenią sobie najbardziej czekoladę deserową.
W ofercie handlowej czekolada występuje w postaci tabliczek, bloków, draży, posypek oraz w postaci płynnej.