PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

fasola

Zobacz przepisy zawierające: fasola

Fasola
 

Fasola zwykła, zaliczana jest do grupy nasion strączkowych. Fasola pochodzi z terenów Ameryki Południowej i Środkowej, do Polski trafiła w XVI wieku.

Do celów spożywczych wykorzystywane są głównie nasiona oraz całe strąki w przypadku odmian szparagowych. Do odmian fasolki szparagowej, najpopularniejszych w Polsce, zalicza się zieloną fasolę szparagową oraz żółtą fasola szparagową. Zielona odmiana fasoli szparagowej jest bardziej wyrazista w smaku, z kolei delikatniejsza żółta odmiana doskonale sprawdzi się jako dodatek w sałatkach.

Fasolka jest źródłem witaminy A i C oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera przyswajalne składniki mineralne magnezu, potasu i żelaza dużo błonnika regulującego procesy trawienne oraz biało. Fasolka szparagowa zaliczana jest do warzyw niskokalorycznych, 100 g  fasoli dostarcza zaledwie 27 kcal.  

Oferta handlowa obejmuje fasolę suszoną, fasolę konserwowaną i fasolę mrożoną, samodzielnie lub jako składnik mieszanek warzywnych oraz mrożonych gotowych dań takich jak na przykład zupy.

 
•CIEKAWOSTKI•

Od 1999 roku w Zakliczynie organizuje się święto fasoli. Jest to jedna z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych imprez promujących produkty lokalne i tradycyjne w Polsce.

newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE