PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

fenkuł

Zobacz przepisy zawierające: fenkuł

Fenkuł
 

Fenkuł, nazywany jest  również koprem włoskim. Roślina znana jest od bardzo dawna, uprawiana była już w Starożytności przez Egipcjan, Greków i Rzymian. W Polsce warzywo jest stosunkowo mało popularne, a z uwagi na klimat w ogóle nie jest uprawiane.

Częścią jadalną fenkuła są białe bulwy, ogonki liściowe oraz pierzaste liście, które szczególnie sprawdzają się w sztuce dekoracji potraw. Cała roślina posiada wyraźny anyżowy smak. Nasiona kopru włoskiego wykorzystywane są w ziołolecznictwie, w produkcji likierów i nalewek, oraz jako przyprawa do potraw. Koper włoski może być spożywany na surowo, może być gotowany, duszony lub grillowany. Należy wziąć jednak pod uwagę, że obróbka termiczna skutecznie redukuje charakterystyczny anyżowy aromat. Plasterki świeżego fenkułu dodane do sałatki lub carpaccio będą bardzo miłym aromatycznym dodatkiem, który z pewnością spotka się z pozytywnym odbiorem.

Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin C, B1, B2, B9, PP  oraz składników mineralnych żelaza, potasu i magnezu. Jako produkt pochodzenia roślinnego fenkuł jest również dobrym źródłem przyswajalnego błonnika pokarmowego, który reguluje procesy trawienne. Dodatkową zaletą kopru jest to, że należy do roślin niskokalorycznych dlatego może być wykorzystywany w dietach odchudzających.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE