Figi są owocem figowca. Gatunek drzewa pochodzi z Azji. Pod względem skuteczności upraw, figowce najlepiej owocują na plantacjach zlokalizowanych w krajach o bardzo ciepłym klimacie, dotyczy to zarówno odmiany figowca dającego owoce w kolorze zielonym jak i żółtym oraz fioletowym. Sezon na figi zaczyna się w maju, a kończy się we wrześniu.
Figi są bardzo popularnym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Pojedyncza figa swoim kształtem przypomina małą gruszkę. Dojrzały owoc jest mięsisty i słodki. Środek figi posiada czerwono- różowo- białe zabarwienie i wypełnione jest mnóstwem drobnych nasion .
Figi są bardzo dobrym źródłem związków mineralnych, w tym przede wszystkim potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Suszone figi ze względu na dużą zawartość cukrów prostych zaliczane są do produktów wysokokalorycznych.
Figi w postaci surowej oraz przetworzonej najczęściej są wykorzystywane do przygotowania słodkich deserów, w tym ciast i sisteczek W przepisach wytrawnych figi łączy się w fantazyjnych przystawkach z różnymi gatunkami serów, orzechami i szynką długodojrzewająca. Z uwagi na małą zawartość soku i dużą zawartość pektyny figi bardzo łatwo można przetworzyć na konfitury, dżemy i galaretki.