PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

gałka muszkatołowa

Zobacz przepisy zawierające: gałka muszkatołowa

Gałaka muszkatołowa
 

Gałka muszkatołowa to owoc drzewa muszkatołowca, rosnącego na wyspach Moluki w Indonezji. Często te wyspy określa się również  mianem Wysp Korzennych z uwagi na fakt, że zlokalizowanych jest na nich wiele upraw przypraw korzennych. Gałka muszkatołowa posiada bardzo intensywny aromat, dlatego jest przyprawą najchętniej wykorzystywaną dla nadania aromatu tłustym potrawom wykonanym na bazie mięsa, choć nie stanowi to zasady. W kuchniach międzynarodowych odrobinę startej gałki muszkatołowej dodaje się między innymi do farszu pierogów wykonanych z dyni i sera ricotta ( kuchnia włoska) lub do sosu beszamel ( kuchnia francuska)

W Polsce zwyczajowo gałka muszkatołowa jak i większość przypraw korzennych używane są w okresie jesienno- zimowym, w tym przede wszystkim dodaje się je do słodkich bożonarodzeniowych pierników, pierniczków oraz do piernikowych ciast.  

W małych ilościach gałka muszkatołowa jest neutralna dla naszego zdrowia, jednak spożyta w dużej ilości ma silne i niekorzystne oddziaływanie na ośrodkowy układ nerwowy, powodując halucynacje, drgawki, uczucie oszołomienia, palpitacje serca. Powodem takiego stanu rzeczy jest zawarta w gałce muszkatołowej substancja o nazwie Mirystycyna.

W ofercie handlowej gałka muszkatołowa występuje w postaci sproszkowanej, lub w postaci całego owocu, który należy zetrzeć na tarce. Owoc gałki muszkatołowej nie ma okresu przydatności do spożycia. Aromat olejku jest na tyle intensywny, że gałka może być wykorzystywana przez kilka lat.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE