Grejpfrut jest najprawdopodobniej wynikiem krzyżowania różnych rodzajów pomarańczy. Posiada specyficzny smak, lekko gorzki, który nie każdemu przypada do gustu. Owoce grejpfruta są konsumowane na surowo oraz w postaci orzeźwiających soków. Grejpfrut zaliczany jest do owoców niskokalorycznych, w 95 procentach składa się z wody. 100 g owocu dostarcza zaledwie 52 kcal. Naringina, która odpowiada za gorzki smak grejpfruta posiada lekkie właściwości przeczyszczające, przez co owoc jest rekomendowanym składnikiem diety odchudzającej. Grejpfrut podobnie jak większość cytrusów jest bogatym źródłem witamin, w tym witaminy C, A, B oraz składników mineralnych.
Należy również zwrócić uwagę, że sok z grejpfruta posiada najwięcej ze wszystkich cytrusów związków wchodzących w interakcje z wieloma lekami, a zatem wskazanym jest zasięgnąć porady lekarza w kwestii jego spożycia. Oferta handlowa proponuje grejpfruty o miąższu w kolorze czerwonym, żółtym, oraz zielonym.