Groch zwyczajny. Pochodzi z terenów zachodniej Azji, Kaukazu, wschodniej i południowej Europy oraz Afryki Północnej. W Polce groch jest znany od XV w. Początkowo groch utożsamiano z pożywieniem ludzi biednych oraz używano go jako paszy dla zwierząt. Kariera grochu w postaci niedojrzałych jeszcze nasion, czyli popularnego zielonego groszku rozpoczęła się, kiedy odkryto, że młode i zielone nasiona grochu to bogate źródło witaminy E, C, K, B1, B6 oraz zawiązków mineralnych w tym żelaza, potasu, magnezu i sodu. W ten sposób zielony groszek trafił na stoły bardziej zamożnych klas społecznych.
Groch w zależności od odmiany można spożywać tylko w postaci nasion- groch łuskowy lub w całości razem ze strąkiem - groszek cukrowy. Groch jest produktem wchodzącym w skład tradycyjnych polskich dań, w tym przede wszystkim zupy grochowej, czyli popularnie zwanej grochówką i wigilijnej kapusty z grochem. Z kolei zielony groszek chętnie dodawany jest do warzywnych sałatek, wyrobów garmażeryjnych, potrawek i zup.
Zielony groszek jest chętnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oferta handlowa obejmuje groszek w postaci konserwowanej i mrożonej. Groszek dodawany jest do mieszanek warzywnych oraz mrożonych gotowych dań, takich jak na przykład zupy.