Najpopularniejsze odmiany gruszek to Lipcówka, którą charakteryzują duże owoce, Faworytka, Konferencja- charakteryzująca się soczystymi i bardzo słodkimi owocami, Paryżanka, której plony przypadają pod koniec października oraz słodka i wyjątkowo soczysta Klapsa, która ponadto charakteryzuje się kredowobiałym miąższem. Podgatunkiem gruszy pospolitej jest dziko rosnąca grusza polna zwana również ulęgałką. Daleką kuzynką gruszki jest Pigwa, wykorzystywana do wykonywania różnych przetworów, w tym popularnej nalewki.
Jeśli chcecie wykonać dżemy, konfitury, najlepiej użyć gruszek odmiany Lukasówka lub Komisówka. Odmiany Paryżanki można użyć do zamarynowania w occie. Odmiany typowo deserowe gruszek to Carola i Concorde, które wykorzystywane są do wykonania najsłynniejszego deseru z gruszek czyli „ Pięknej Heleny” podawanej z lodami i sosem z czekolady deserowej. Gruszki znakomicie komponują się również z daniami wytrawnymi, szczególnie z daniami mięsnymi na przykład wykonanych z kaczki i drobiu. Absolutnie nie można pogardzić połączeniem gruszki z rybami, szczególnie w postaci chłodnego carpaccio. Bardzo znane i klasyczne połączenia gruszek to ich połączenia z orzechami oraz serami pleśniowymi.
Gruszki są owocami bardzo delikatnymi. Jeśli owoc zostanie obity natychmiast powoduje to jego gnicie.