Kasza to rozdrobnione nasiona zbóż jęczmienia, prosa, pszenicy oraz gryki. Jako produkt z pełnego ziarna, kasze powinny często wchodzić w skład codziennej diety, gdyż są fantastycznym źródłem wartości odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kasze dostarczają przede wszystkim cenny błonnik regulujący działanie układu pokarmowego, składniki mineralne magnezu, cynku, żelaza i potasu, witaminy z grupy B i E. oraz białka. W zależności od zboża z którego kasza jest wykonana, rozróżniamy następujące rodzaje kasz:
rodzaj zbóż | całe ziarna | łamane ziarna |
gryka | kasza gryczana | kasza krakowska |
jęczmień | pęczak jęczmienny | kasza perłowa |
kukurydza | ziarna kukurydzy | kasza kukurydziana |
orkisz | pęczak orkiszowy | kasza orkiszowa |
proso | kasza jaglana | |
pszenica | pęczak pszenny | kasza manna, semolina |
sorgo | kasza sorgo |
Ponadto z komosy ryżowej otrzymuje się quinoa