Mięta rośnie na całym kontynencie europejskim oraz w Azji i w Afryce. Znanych jest około 30 gatunków mięty, z czego najbardziej popularne to mięta pieprzowa, określana także jako mięta lekarska oraz mięta zielona. Nazwa rośliny pochodzi z mitologii greckiej. Według legendy, Persefona zazdrosna o swojego męża Hadesa, zamieniła nimfę Minte w roślinę miętę.
Wyciąg z liści mięty lekarskiej usprawnia przede wszystkim nasze trawienie, powodując zwiększenie wydzielania się soku żołądkowego, pobudzenie wytwarzania się żółci i usprawnienie pracy jelit. Dodatkowo mięta działa również wiatropędnie i osłabia bóle jelitowe. Należy mieć na uwadze. Że picie zbyt dużych ilości naparów miętowych może spowodować zaburzenia snu. Wyciąg z mięty lub olejek miętowy stosowany zewnętrznie działa antyseptycznie i przeciwświądowo. Mentol drażni zakończenia nerwowe, wywołuje uczucie chłodu, zmniejsza ból, stan zapalny i niszczy bakterie.
Mięta zielona uprawiona jest jako roślina przyprawowa. Używa się jej głównie w postaci świeżych liści, które służą do nadania aromatu daniom warzywnym, mięsnym. oraz rybnym. W Polsce mięta najchętniej jest stosowana do dekoracji deserów i przyrządzania popularnego drinka „Mohito”.