Owoce laskowe, są owocem leszczyny pospolitej. Z uwagi na wymagania klimatyczne, najskuteczniejsze zbiory uzyskuje się na plantacjach w Hiszpanii, Turcji, we Włoszech i w Stanach Zjednoczonych. Orzechy laskowe cenione są za swoje walory smakowe i wartości odżywcze. Należy podkreślić, że orzechy laskowe spośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej kwasów omega-3. Jedna porcja orzechów składająca się z 7 sztuk czyli około 28 g dostarcza 2,6 g należącego do rodziny omega-3 kwasu alfa-linolenowego i pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten rodzaj kwasu tłuszczowego. Tej samej wielkości porcja pokrywa również dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem i zapobiega powstawaniu chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworom.
Wyniki randomizowanych badań kontrolowanych opublikowanych w „International Journal for Vitamin and Nutrition Research” wykazały, że spożywanie orzechów włoskich (64 g dziennie przez sześć tygodni), przy jednoczesnym stosowaniu diety niskotłuszczowej, spowodowało znaczną redukcję stężenia trójglicerydów z jednoczesnym obniżeniem cholesterolu całkowitego oraz złego cholesterolu LDL.
W ofercie handlowej orzechy dostępne są orzechy w łupinie, w postaci orzechów łuskanych oraz w postaci orzechów prażonych i orzechów mielonych.