Orzeszki pinii określane również mianem orzechów piniowych to obrane ze skórki nasiona odmiany sosny występującej oprócz krajów basenu Morza Śródziemnego również w Korei, Chinach i Ameryce północnej. Orzeszki mają charakterystyczny aromat, który dodatkowo można jeszcze wzmocnić podsmażając orzeszki na suchej patelni. Orzeszki piniowe można spożywać na surowo, w postaci prażonej i solonej. Orzeszki piniowe są niezastąpionym składnikiem bardzo popularnego na całym świecie włoskiego zielonego Pesto Genovese, w skład którego wchodzi również parmezan, bazylia, czosnek i oliwa. Orzeszki dodaje się przede wszystkim do sałatek i makaronów. Ja polecam również pokruszyć surowe orzechy i posypać nimi domowej roboty ravioli w maślanym sosie z szałwią. Przepis znajdziecie TUTAJ
Orzeszki są źródłem białka, witamin i składników mineralnych tj. potas, fosfor, magnez, żelazo, i miedź.