Por pochodzi z Azji Mniejszej, uprawą porów zajmowano się już w czasach starożytnych w Egipcie, Grecji i Rzymie. W Polsce por jest znany od czasów Średniowiecza.
Por w przepisach kulinarnych wykorzystywany jest przede wszystkim jako warzywo, a nie przyprawa. Por wraz z marchwią, pietruszką i selerem wchodzi w skład popularnej „ włoszczyzny” używanej do przygotowania większości polskich zup. Biała część pora nadaje się do duszenia, smażenia, można ją też pokroić i używać jako składnika sałatek oraz surówek. Pory można podawać jako dodatek do mięs, ryb lub z innymi warzywami.
Por ceniony jest za swoje właściwości prozdrowotne, między innymi reguluje on zaburzenia trawienne takie jak niestrawność i zaparcia. Ponadto pory zalecane są przy anemii, arteriosklerozie, artretyzmie, gośćcu i gruźlicy. Sok ze świeżych porów jest skutecznym środkiem na kamicę moczową i nieżyt dróg moczowych. Syrop z porów polecany jest przy leczeniu kokluszu. Pory zaliczane są do warzyw niskokalorycznych, zasadotwórczych i lekkostrawnych, z tego względu są chętnie włączane do diet odchudzających.