Rozmaryn jest roślina mająca postać krzewu. Rozmaryn wyróżnia wysoka zawartość charakterystycznego olejku eterycznego, który znajduje się zarówno w gałązkach oraz w zielonych igiełkach. Rozmaryn jest uprawiany przede wszystkim z przeznaczeniem na przyprawę kuchenną, choć w przeszłości rozmaryn miał zastosowanie również w ziołolecznictwie. Mikstury wykonane na bazie rozmarynu stosowano w celach odkażających, pobudzających i wzmacniających pamięć.
Jako przyprawa kuchenna, rozmaryn ma przede wszystkim ogromne znaczenie w kuchni południowej Europy. Coraz częściej można jednak odczuć, że również i w Polsce przyprawa zaczyna być bardziej dostrzegalna. Inspirując się przepisami francuskimi, włoskimi czy greckimi, rozmaryn coraz chętniej jest dodawany zarówno do dań mięsnych, szczególnie tych pieczonych jak i do przepisów jarskich, w tym przede wszystkim rozmaryn lubimy łączyć z ziemniakami.
Oferta handlowa obejmuje rozmaryn w formie ciętych gałązek, suszonych i rozdrobnionych igiełek oraz doniczek ze świeżym i ukorzenionym rozmarynem, który bardzo łatwo daje się hodować w warunkach domowych. Cięte gałązki rozmarynu można przechowywać w zamrażalniku, następnie bezpośrednio po ich wyjęciu można je dodawać do potrawy. Należy mieć na względzie, że mrożony rozmaryn posiada silniejszy aromat, aniżeli świeży, zatem należy go dozować z umiarem.
Wg wierzeń, kwiaty rozmarynu były niegdyś białe. Rozmaryn zaczął kwitnąć na niebiesko od momentu kiedy Matka Boska powiesiła na krzewie swój niebieski płaszcz.