Około 20 lat temu w Polsce rukola nikogo nie interesowała. Rukola pojawiła się w ofercie handlowej w odpowiedzi na zapotrzebowanie Polaków, którzy rozsmakowali się w rukoli podczas swoich letnich podróży i urlopów spędzonych na południu Europy. W Polsce nie ma żadnych przeszkód dla przeprowadzenia skutecznych upraw rukoli. Roślina nie posiada żadnych specjalnych wymagań glebowych, zatem z powodzeniem może być wysiewana w przydomowym ogródku, dając zadowalające plony od maja do września. Obecnie rukolę można również nabyć w większości sieci handlowych przez cały rok.
Rukola jest rośliną stosunkowo delikatną, w lodówce zachowuje świeżość przez około 2-3 dni. Przy zakupie należy zwróci uwagę, czy liście są świeże bez widocznych żółtych przeprawień.
Rukola jest przede wszystkim popularną bazą dla sałatek i choć nie posiada neutralnego smaku, to faktem jest że komponuje się absolutnie fantastycznie z wszystkimi dodatkami, w tym z każdym gatunkiem sałaty oraz dressingiem. W tradycji kulinarnej południa Europy, rukola jest obecna w większości kategorii dań; włącza się ją do przepisów z owocami morza, rybami, łączy z mięsem, głównie wołowym i drobiowym. Smakosze mogą również spróbować rukoli w sosie pomidorowym do makaronu. Rukoli nie mogło zabraknąć w pizzerii- popularne połączenie to biała pizza, czyli foccacia z ułożonymi na niej plasterkami mozzarelli, szynki parmeńskej, pomidorków koktajlowych i oczywiście rukoli.
Jak większość produktów pochodzenia roślinnego, rukola należy do produktów niskokalorycznych, dostarcza naszemu organizmowi witamin A i C oraz składniki mineralne.