Rzodkiewka jest odmianą rzodkwi zwyczajnej i należy do rodziny kapustowatych. Rzodkiewki charakteryzują się wyrazistym i ostrym smakiem. Najczęściej rzodkiewki spożywane są w postaci surowej, ale rzodkiewki można również gotować, smażyć kisić i marynować.
Rzodkiewka jest lekkostrawna i niskokaloryczna- 100 g surowej rzodkiewki to jedynie około 20 kcal. Dodatkowo rzodkiewka jest bogatym źródłem witamin takich jak B1, B2, PP, B6, C oraz składników mineralnych min. potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Dodatek rzodkiewki do posiłków pobudza apetyt, wzmaga trawienie, ponadto rzodkiewki działają tonizująco na kwasy żołądkowe.
Szczególnie w okresie zimowym polecana jest konsumpcja bogatych w witaminy i substancje mineralne kiełków rzodkiewki. Podobnie jak rzodkiewki również i kiełki rzodkiewki posiadają ostry smak.