PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

rzodkiewka

Zobacz przepisy zawierające: rzodkiewka

rzodkiewka
 

Rzodkiewka jest odmianą rzodkwi zwyczajnej i należy do rodziny kapustowatych. Rzodkiewki charakteryzują się wyrazistym i ostrym smakiem. Najczęściej rzodkiewki spożywane są w postaci surowej, ale rzodkiewki można również gotować, smażyć kisić i marynować.

Rzodkiewka jest lekkostrawna i niskokaloryczna- 100 g surowej rzodkiewki to jedynie około 20 kcal. Dodatkowo rzodkiewka jest bogatym źródłem witamin takich jak B1, B2, PP, B6, C oraz składników mineralnych min. potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Dodatek rzodkiewki do posiłków pobudza apetyt, wzmaga trawienie, ponadto rzodkiewki działają tonizująco na kwasy żołądkowe.

Szczególnie w okresie zimowym polecana jest konsumpcja bogatych w witaminy i substancje mineralne kiełków rzodkiewki. Podobnie jak rzodkiewki również i kiełki rzodkiewki posiadają ostry smak.  

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE