PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

sałata

Zobacz przepisy zawierające: sałata

Sałata
 

Wszystkie gatunki sałat charakteryzują się niską kalorycznością. Ponadto są źródłem witaminy  C, A, B1 i B2 oraz składników mineralnych, w tym wapnia, potasu i żelaza. Dodatkowo z uwagi na zawartość błonnika i celulozy, które wspomagają  procesy trawienne, sałaty są chętnie włączane do diet odchudzających.

Najpopularniejsze odmiany sałaty:

Sałata masłowa- jest to jeden z najpopularniejszych gatunków sałaty w Polsce. Sałata masłowa polana kwaśną śmietaną lub kwaśnym mlekiem z dodatkiem koperku, soli oraz pieprzu to również jedna z najpopularniejszych przystawek w letnim menu. Poza tym sałatę masłową dodaje się do kanapek oraz używa się jej do dekoracji potraw. Ta odmiana sałaty nie nadaje się do długiego przechowywania.

Sałata lodowa- wyglądem przypomina główkę kapusty i jest to odmiana szczególnie ceniona za chrupkość liści. Sałata lodowa jest powszechnie wykorzystywana jako baza do sałatek. Dodatkowym atutem tej odmiany jest to, że nadaje się do dłuższego przechowywania w lodówce.

Sałata rzymska- sałata ma postać podłużnej, mało zwartej główki. Liście sałaty rzymskiej są chrupkie i słodkie w smaku. Sałata rzymska posiada więcej witaminy A i C aniżeli inne odmiany sałaty. Nadaje się do potraw duszonych na przykład risotto. Może być przechowywana przez dłuższy czas w lodówce. Sałata rzymska występuje również w postaci małych główek czyli w odmianie mini.

Sałata liściowa- cechą charakterystyczną tej odmiany są duże, kędzierzawe i dekoracyjne liście o łagodnym, lekko orzechowym smaku. Sałata może mieć kolor zielony lub ciemnoczerwony. Odmianą sałaty liściowej jest sałata dębolistna, której liście przypominają kształtem liść dębu. Sałata liściowa traci swoją świeżości po około 2 dniach od zerwania.

Batavia- odmiana sałaty powstała w wyniku krzyżowania sałaty kruchej i sałaty karbowanej. Sałata może posiadać kolor zielony lub bordowy. Batavia bardzo dobrze się przechowuje.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE