Zaletą suchego pieczywa jest to, że bez dostępu wilgoci może być bardzo długo przechowywane. Dzięki trwałości, tego rodzaju produkty wykorzystywane są przede wszystkim podczas wypraw turystycznych, ekspedycji badawczych i misji wojskowych. W zależności od składu, suche pieczywo może wchodzić również w skład lekkostrawnej diety przeznaczonej dla ludzi chorych oraz rekonwalescentów, z kolei bez dodatku soli, cukru i tłuszczu suche pieczywo może być nawet wykorzystane w diecie małych dzieci.
Pieczywo wytwarzane jest dwukrotnym procesie obróbki termicznej. Przygotowane ciasto najpierw jest pieczone, a następnie suszone w piecu. Najpopularniejsze rodzaje suchego pieczywa wytrawnego to: suchary, krakersy oraz precle. Z kolei najpopularniejsze pieczywo słodkie to: ciastka digestive, herbatniki, biszkopty oraz włoskie ciasteczka Cantuccini, Savoiardi, ciasteczka Petit Beurre, Andruty Kaliskie
Zarówno pieczywo słodkie oraz wytrawne wykorzystywane są w przepisach kulinarnych, w tym w deserach, jako produkt, z którego wykonuje się spody do ciast. Z kolei pieczywo wytrawne przede wszystkim wykorzystane jest jako przekąski, które przygotowuje się i podaje z różnymi dodatkami, na przykład z serami, pastami smakowymi, korniszonami, oliwkami itp