PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

trufle

Zobacz przepisy zawierające: trufle

Trufle
 

Trufle są rodzajem grzybów. Najczęściej rosną w pobliżu korzeni dębów, lip, topoli i wierzby, stając się stopniowo ich pasożytem. Trufle z uwagi na ich małą ilość należą do najdroższych grzybów na świecie. Rozróżnia się wiele gatunków trufli miedzy innymi : trufle białe, szaro-białe, letnie, zimowe, czarne, czarne gładkie. Trufle występują w Ameryce, Afryce, Chinach, Japonii oraz w Europie na północy Włoch i południu Francji. Właśnie w Europie można znaleźć najdroższy gatunek trufli, czyli truflę białą.

Z uwagi na wysokie ceny, zbieractwo trufli jest całkowicie kontrolowane jest przez prawo. Zabieracze muszą posiadać specjalne pozwolenie, a właściciele terenów, na których prowadzone są poszukiwania, mają prawo wylegitymować każdego zbieracza. Za brak pozwolenia na zbieranie trufli grozi nawet areszt.

Najlepszym sposobem przechowywania trufli jest ich konserwowanie w oliwie z oliwek. W ten sposób, nie tylko grzyby zostaną zakonserwowane, ale także oliwa nabiera wspaniałego truflowego aromatu.
Większość odmian trufli posiada bardzo silny aromat i nawet niewielka ich ilość dodaje smak potrawie. Aromat trufli znakomicie się komponuje się przede wszystkim z daniami mięsnymi oraz tymi przygotowywanymi z grzybami leśnymi.  

W ofercie handlowej trufle są dostępne w postaci świeżych trufli (często na zamówienie), w postaci płatków trufli ( carpaccio), kremu z trufli, pasty/ salsy truflowej, trufli siekanych, trufli mielonych oraz oliwy aromatyzowanej truflami.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE