W Europie największym producentem wina są Włochy, na następnych miejscach klasyfikuje się Francja, Hiszpania, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Roska Mołdawia Grecja oraz Węgry. Znakomite wina pochodzą również z Ameryki Południowej, z Ameryki Północnej oraz z Afryki. Wino dodane do potraw w czasie ich gotowania dodaje unikalnego smaku oraz aromatu. Wino bardzo dobrze łączy się z ziołami, wydobywa ich aromat, a wino czerwone również i pogłębia ich barwę dania. Ogólna zasada dotycząca doboru wina do gotowania jest następująca. Do dań rybnych i dań z białego mięsa używa się wina białego, choć i ta zasada ma wyjątki, czego przykładem może być francuskie coq au vin, czyli kurczak w winie. Do mięsa czerwonego wykorzystuje się wino czerwone. Przyjmuje się również, że ten sam gatunek wina jaki został użyty do gotowania serwuje się do konsumpcji wraz z daniem. Do deserów podaje się wina słodkie i półsłodkie. Na świecie istnieją setki rodzajów wina, które daje się sklasyfikować tylko według oczywistych kryteriów.
Podział wina ze względu na barwę:
Podział wina ze względu na zawartość alkoholu:
Podział wina ze względu na zawartość cukru: