PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

wino

Zobacz przepisy zawierające: wino

Wino
 

W Europie największym producentem wina są Włochy, na następnych miejscach klasyfikuje się Francja, Hiszpania, Niemcy, Portugalia, Rumunia, Roska Mołdawia Grecja oraz Węgry. Znakomite wina pochodzą również z Ameryki Południowej, z Ameryki Północnej oraz z Afryki. Wino dodane do potraw w czasie ich gotowania dodaje unikalnego smaku oraz aromatu. Wino bardzo dobrze łączy się z ziołami, wydobywa ich aromat, a wino czerwone również i pogłębia ich barwę dania. Ogólna zasada dotycząca doboru wina do gotowania jest następująca. Do dań rybnych i dań z białego mięsa używa się wina białego, choć i ta zasada ma wyjątki, czego przykładem może być francuskie coq au vin, czyli kurczak w winie. Do mięsa czerwonego wykorzystuje się wino czerwone. Przyjmuje się również, że ten sam gatunek wina jaki został użyty do gotowania serwuje się do konsumpcji wraz z daniem. Do deserów podaje się wina słodkie i półsłodkie. Na świecie istnieją setki rodzajów wina, które daje się sklasyfikować tylko według oczywistych kryteriów.

Podział wina ze względu na barwę:

  • wino białe
  • wino czerwone
  • wino różowe

Podział wina ze względu na zawartość alkoholu:

  • wino słabe — do 10% objętości
  • wino średnio mocne — o mocy od 10 do 14% objętości
  • wino mocne — o mocy od 14 do 18% objętości
  • wino wzmacniane zawierające powyżej 18% objętości alkoholu np. Madera, Malaga, Marszala,  Porto, Sherry.

Podział wina ze względu na zawartość cukru:

  • wina wytrawne
  • wina półwytrawne
  • wina półsłodkie
  • wina słodkie
  • wina bardzo słodkie
 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE