Stopnie wysmażenia steków
wg. Akademia Kulinarna
Blue (stek lekko obsmażony z każdej strony – mięso w środku surowe i ciepłe). Smażymy w temperaturze ok. 38 st. C. Sposób smażenia: patelnia, po czym odstawić stek w ciepłe miejsce by białko się nie ścinało, a mięso nabierało temperatury.
Rare (słabo wysmażony) – mięso czerwone w środku z rozpoczętym procesem ścinania białka, czerwone ‘krwiste osocze’. Sposób smażenia: patelnia. Temperatura w środku ok. 42/46 st. C.
Medium rare – mięso w środku zmienia kolor na jaskrawo czerwone, a osocze delikatnie brunatnieje. Mięso jest ‘jędrniejsze’. Sposób smażenia: patelnia+ piekarnik temperatura ok. 180 o C. Temperatura w środku ok. 48 do 54 st. C. Orientacyjny czas ‘dopiekania’ ok. 10 minut.
Medium (średnio wysmażony) – osocze po naciśnięciu jest juz brunatnawe, mięso jeszcze bardziej jędrne. Sposób smażenia: patelnia+ piekarnik temperatura ok. 180 o C. Temperatura w środku 56-62 st. C. Orientacyjny czas ‘dopiekania’ ok. 14-15 minut.
Medium Well (dobrze wysmażony) – temperatura w środku 64-68 st. C – osocze jest juz brunatne i jest go mało. Kolor mięsa przechodzi z jaskrawego w brunatne. Pod dotknięciem stek jest twardawy i elastyczny. Sposób smażenia: patelnia+ piekarnik temperatura ok. 180 o C. Orientacyjny czas ‘dopiekania’ ok. 18 minut.
Well done (bardzo dobrze wysmażony) – mięso brunatne – bez śladu osocza – temperatura powyżej 75 st. C. Sposób smażenia: patelnia+ piekarnik temperatura ok. 180 o C. Orientacyjny czas “dopiekania” ok. 20/24 min.
* podane temperatury są orientacyjne i zależą od wygładu i jakości mięsa. Dla podanych wyżej parametrów przyjęto steki o wielkości 200 g, ok. 5 cm wysokości i średnicy 8 cm.
Koniecznie o stopniach wysmażenia steków