PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

żurawina

Zobacz przepisy zawierające: żurawina

żurawina
 

Żurawina to roślina wieloletnia, której owocami są jadalne czerwone jagody. Żurawina występuje w dwóch odmianach jako żurawina wieloowocowa i żurawina błotna. Oba gatunki występują w Polsce, przy czym większe znaczenie gospodarcze ma żurawina wieloowocowa, której jagody posiadają nawet 20 mm średnicy, podczas gdy średnica jagody żurawiny błotnej tylko maksymalnie 8 mm. W uprawach żurawiny specjalizują się głównie Kanada, Stany Zjednoczone, Holandia i Wielka Brytania.

Żurawina zawiera karoten, sporo błonnika, witaminy B1, B2, B6, C, E oraz składniki mineralne, szczególnie sodu, potasu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Zawarty w żurawinie kwas cytrynowy i jabłkowy powoduje, że surowa żurawina ma kwaśny  i cierpki smak i z tego też powodu nie znajduje ona w takiej postaci wielu swoich amatorów. Świeże jagody żurawiny można nabyć jesienią, od września do listopada, wtedy też przypada okres zbiorów.

W ofercie sklepowej żurawina najczęściej występuje w postaci suszonej, sprzedawanej na wagę lub jest konfekcjonowana. Należy jednak mieć na uwadze, że oferowana przez sieci handlowe żurawina jest intensywnie dosładzana, co powoduje, że żurawina przestaje być w takiej postaci produktem kategorii fit, ale za to jest bardzo smaczna.

Z uwagi na znaczną zawartość pektyny, żurawina jest przetwarzana na konfitury i galaretki, podawane do serów oraz pieczonych mięs. Żurawinę wykorzystuje się również do wykonania domowych nalewek oraz soków.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE