PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Jak filetować ryby

ryby przed filetowaniem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 minuty
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Spaghetti po sycylijsku z bakłażanem

Chciałbym pokazać jak łatwo i sprawienie oczyścić rybę, pozbawiając ją skóry i ości. Filetowanie to naprawdę fajna sprawa i przydatna umiejętność gdyż należy wziąć pod uwagę, że filetuje się ryby po to, aby ości i skóra nie pętały się po talerzu, aby nie mieszały się z sosami, dodatkami i  co również ważne, aby nie trzeba było na te odpady nieustannie patrzeć zamiast rozkoszować się jedzeniem.

Ja robię tak: upieczoną, usmażoną lub ugotowaną rybę filetuję na osobnym talerzu. Czyste filety rybne umieszczam na talerzu właściwym. Do przeprowadzenia całej operacji potrzebne są tylko 2 łyżki i talerz. Polecam gorąco filetowanie ryb, moim zdaniem po takiej operacji konsumowaie ryb staje się przyjemnością.      


•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku odetnijcie rybie głowę tuż za skrzelami (1). Następnie odetnijcie ogon (2) i oddzielcie płetwę grzbietową od korpusu ryby (3).

Zdejmijcie skórę z korpusu ryby (4). Następnie oddzielcie od siebie filet dolny oraz filet górny ryby (5) i zdejmijcie je oddzielając od kręgosłupa ryby (6).

Usuńcie kręgosłup (7) i oddzielcie od siebie pozostałe filety górny oraz dolny (8). Zdejmijcie z filetów skórę i ułóżcie filety na talerzu (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE