PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-08-29

Paella z owocami morza i kurczakiem

Paella z owocami morza i kurczakiem
Trudność wykonania Poziom trudności: trudne
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 h
Ilość porcji Ilość porcji: 4 porcje
 
Przeczytaj również: Zupa Ogórkowa

Paella to popisowe danie kuchni hiszpańskiej. Jest mnóstwo przepisów na paellę, ale w każdym przypadku prawdziwą paellę cechuje bogactwo aromatów. Paella jest przepisem pracochłonnym oraz wymaga użycia wielu składników, z tego powodu najlepiej przygotowywać paellę dla większej ilości osób. Paella to również kompendium technik kulinarnych, dlatego zaliczam ją do przepisów trudnych.
Niniejszy przepis na paellę przygotowałam z owoców morza z kurczakiem. Krok po kroku opowiem Wam ja sobie poradzić z przepisem na tego typu paellę.
Kurczak- musicie go usmażyć i udusić na osobnej patelni. Elementy kurczaka muszą być smakowite, muszą mieć sznyt kuchni południa Europy, zatem pamiętajcie dodać liść laurowy i wino. Owoce morza. Niezależnie od tego czy używacie owoców świeżych czy mrożonych reguła jest zawsze jedna- należy zachować wymaganą kolejność po to aby wszystkie owoce morza były odpowiednio miękkie, a to oznacza, że najpierw rozpoczynamy od duszenia mięczaków- na przykład kalmary, ośmiornice czy mątwy, następnie dokłada się małże, a na końcu skorupiaki czyli na przykład raki czy krewetki. W zależności od wielkości skorupiaków oraz małż, należy je poddać obróbce cieplnej wcześniej lub później. W tym względzie trzeba się kierować wyczuciem. W zależności od logistyki, małże gotuje się osobno lub dodaje się je do paelli podczas jej gotowania. 
Przygotowanie prawdziwej paelli wymaga opracowania planu. Może to dalekie porównanie, ale prawda jest taka, że ugotowanie prawdziwej pealli wymaga takiego samego planu jaki wymaga ugotowanie dobrego bigosu.
Podsumowując moją logistykę na tę paellę z owocami morza i kurczakiem: kurczaka usmażyłam i udusiłam przed dodaniem go do paelli. Sporo małży przygotowałam wcześniej dla innych celów, część z nich pozostawiłam, aby dodać je do paelli. Mięczaki, w tym przypadku kalmary, dusiłam podczas przygotowywania paelli. Skorupiaki, w postaci dużych i małych krewetek dodawałam podczas przygotowywania dania.
Wyróżnikiem rasowej paelli są charakterystyczne aromaty. Pamiętajcie dodać szafran oraz pieprz jamajski. Reszta aromatów zależy od inwencji kucharza. Pozostaje mi już tylko zaprosić Was na szczegóły mojego przepisu na paellę.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Przygotujcie aromatyczny wywar warzywny i dodajcie do niego szafran. Owoce morza. Jeśli wykorzystujcie mrożonki to po rozmrożeniu dokonajcie segregacji: osobno mięczaki, małże i skorupiaki. Jeśli wykorzystujcie świeże owce morza musicie je oczyścić. Instrukcję jak oczyścić mięczaki znajdziecie TUTAJ ( kalmary) i TUTAJ ( ośmiornice). Instrukcję jak oczyścić małże znajdziecie TUTAJ. Instrukcję, jak oczyścić krewetki znajdziecie TUTAJ. Przygotowanie kurczaka: na patelnię dodajcie 2-3 łyżki oliwy. Usmażcie elementy kurczaka z każdej strony, następnie dodajcie wino, wodę, możecie dodać również część przygotowanego wywaru z warzyw. Do smaku dodajcie sól, pieprz oraz liść laurowy. Patelnię przykryjcie pokrywką i duście kurczak przez pół godziny na małym ogniu. Gotowe elementy kurczaka usuńcie z patelni i pozostawcie je w ciepłym miejscy na przykład w nagrzanym piekarniku (1). Oczyszczone mięczaki, w zależności od gatunku, pokrójcie na krążki lub kawałki i dodajcie je na patelnię na której wcześniej dusiliście kurczaka. Dodajcie wodę i duście mięczaki przez około 10 minut pod przykryciem. Teraz dodajcie skorupiaki i kontynuujcie duszenie przez następne 10-15 minut. Jeśli zabraknie płynu, dodajcie wodę, część przygotowanwgo wywaru, nie zawahajcie się dodać również białego wina. Reguła jest jedna- trzeba złapać smak (2) (3) (4).

Skorupiaki usuńcie z patelni i pozostawcie je w ciepłym miejscu, razem z kurczakiem. Mięczaki pozostawcie na patelni. Dodajcie ryż, a po chwili rozpocznijcie dodawać ciepły wywar (5) (6). Dodawajcie wywar za każdym razem, kiedy ryż go wchłonie. Ugotowanie ryżu zajmie Wam około 20-30 minut.                 

W międzyczasie dodajcie pomidory oraz pieprz (7) (8). Kiedy ryż będzie już miękki, z pewnością również mięczaki, dodajcie do niego kurczaka (9) i skorupiaki.

oraz małże, jeśli wcześniej zostały ugotowane (10). W przeciwnym wypadku, małże musicie dodać do paelli około 10 minut wcześniej. Jeśli używacie, dodajcie również zielony konserwowany groszek (11). Dodajcie również przygotowane skorupiaki (12). Paella z owocami morza jest gotowa.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Zerknijcie na instrukcję jak ugotować MAŁŻE, takie w sam raz dla paelli laugh
Elamenty kurczaka obrałam ze skóry.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE