PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-10-03

Duszony koper włoski

Duszony koper włoski
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1h
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Dorada z grilla ze smażonymi ziemniakami

Koper włoski w przepisach kulinarnych jest najczęściej używany w postaci surowej, w sałatkach. Jest to oczywiście bardzo dobry pomysł bo świeży i anyżowy smak fenkułu fantastycznie wzbogaca i urozmaica smak sałatki. Ja z kolei mam propozycję na koper włoski w postaci duszonej, który może być podawany jako przystawka do dań głównych, zarówno tych wykonanych z mięsa jak i ryb lub może być konsumowany w zestawie innych przystawek wykonanych na ciepło- czyli taka “sałatka na ciepło” Jeśli w okresie letnim chętnie sięgam po świeże warzywne sałatki, kiedy zrobi się trochę chłodniej to ochota jakby była mniejsza, dlatego duszone warzywa to naprawdę bardzo dla mnie atrakcyjna propozycja. Moje zestawie składało się z przygotowanego według tego przepisu kopru włoskiego, duszonej kapusty liściowej w pomidorach oraz duszonych pieczarek z cebulą z odrobiną smażonego boczku. Wyszła naprawdę świetna kolacja. Serdecznie polecam i zapraszam na szczegóły przepisu na duszony koper włoski.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Koper obierzcie z wierzchnich liści, odkrójcie od bulwy zielone łodygi (1), a delikatne listki poszatkujcie. Bulwę kopru pokrójcie na 8 części (2). Szalotkę obierzcie z łupin pokrójcie ją wzdłuż na 4 części (3).  

Obrany z łupin czosnek pokrójcie na plasterki (4). Na patelnię dodajcie oliwę oraz sól (5). Dodajcie płatki papryki- opcja (6).

Do ciepłej oliwy dodajcie szalotkę oraz czosnek (7). Wolno całość przesmażcie, tak aby oliwa została zaaromatyzowana. Następnie dodajcie koper włoski (8) oraz wodę w takiej ilości, aby koper był przykryty do ¾ swojej wysokości (9).  

Patelnię przykryjcie pokrywką i duście koper do momentu kiedy stanie się miękki (10). Zajmie Wam to 40-50 minut. W czasie duszenia sprawdzajcie ilość wody, w razie potrzeby dodajcie wodę. Kiedy koper będzie miękki zredukujcie sos, dodajcie przygotowane wcześniej listki kopru (11) oraz natkę pietruszki (12). Całość wymieszajcie. Gotowe. Do podania na ciepło i na zimno.      

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję  laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE