PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
· ALFABETYCZNY SPIS SKŁADNIKÓW ·

sól

Zobacz przepisy zawierające: sól

sól
 

W zależności od sposobu pozyskania oraz przetworzenia, sól może posiadać postać różnej wielkości kryształków lub proszku. W celach spożywczych używa się trzech rodzajów soli:

Sól kamienna- wydobywana jest w podziemnych kopalniach w postaci brył, kamieni oraz bloków. Sól kamienna jest to związek chlorku sodu NaCl o zawartości w 40% sodu i w 60% chloru, posiada ona również domieszkę chlorku wapnia i magnezu. Sól kamienna dzięki różnego rodzaju domieszkom może mieć zabarwienie niebieskie, szare i czerwone. 

Sól morska- sól morską otrzymuje się w procesie odparowania w odstojnikach wody morskiej. Sól morska jest wartościowsza od soli kamiennej, ponieważ zawiera tylko 34 % chlorku sodu, ponadto jest bogatym źródłem mikroelementów i naturalnego jodu. W związku z tym, sól morska postrzegana jako smaczniejsza i delikatniejsza w smaku od soli kamiennej. 

Sól warzona- to oczyszczona sól kamienna i w 99,9% składa się z chlorku sodu. Sól warzona w smaku jest bardziej słona od soli kamiennej, jest pozbawiona mikroelementów i sztucznie wzbogaca się ją jodem. Bardzo często sól warzona jest stosowana jako przyprawa w przetworzonych produktach spożywczych.

 
newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE