PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Spaghetti z sosem pomidorowym z bazylią

Spaghetti z sosem pomidorowym z bazylią
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: 2
 
Przeczytaj również: Kalafior zapiekany z serem, pieczarkami i szynką

Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym z dodatkiem liści bazylii należy do klasyków kuchni włoskiej. Ponoć ten sos był ulubionym sosem Sophii Loren. Wcale się nie dziwię ponieważ lekkie sos do makaronu wykonany ze słodkich pomidorów, błyszczący od oliwy z mocnym aromatem bazylii jest przepyszny. Sama bardzo często wykonuję ten sos, szczególnie wtedy, kiedy zależy mi na szybkim obiedzie. Jeśli chcecie móc również w dowolnej chwili przygotować przepis na spaghetti z sosem pomidorowym to polecam zaopatrzyć się w doniczkę z bazylią i pamiętać o jej podlewaniu. Polecam również spaghetti z sosem pomidorowym z bazylią obficie oprószyć startym parmezanem. Rozkosz.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Ząbki czosnku obierzcie z łupin I pokrójcie na mniejsze kawałki (1). Pozyskajcie garść świeżych listków bazylii (2). Zetrzyjcie Parmezan (3)

Na patelnię dodajcie oliwę i czosnek (4). Po zaaromatyzowniu oliwy, czosnek usuńcie lub pozostawcie do końca przygotowania sosu (5). Teraz dodajcie pomidory (6). 

Sos gotujcie tak długo aż stanie się gęsty i błyszczący (7). W międzyczasie dodajcie do smaku sól oraz pieprz (8) (9).

Do zredukowanego sosu dodajcie listki bazylii (10) (11), kilka listków pozostawcie. Spaghetti ugotujcie według instrukcji podanej na opakowaniu i dodajcie do gotowego sosu (12) i całość wymieszajcie. Spaghetti wyłóżcie na talerze, dodajcie sporo startego wcześniej parmezanu oraz pozostałe listki bazylii.

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim z innymi osobami korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


Zdjęcia czytelników

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE