PRZELICZNIK FORM
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2016-06-21

Jak przeliczyć formy do ciasta

Jak przeliczyć formy do ciasta
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 1 minuta
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Polewa czekoladowa z żelatyną

Ile razy przydarzyło się Wam, że przepis który Wam się podoba został przygotowany do formy, której nie macie w domu lub porcja ciasta jest dla Waszej rodziny za mała lub zbyt duża ?  Dla mnie jest to problem codzienny. Aby uniknąć niepotrzebnych wydatków na zakup dziesiątek form, foremek i blaszek oraz aby dopasować ilość deseru dla potrzeb rodziny, proponuję wykonać kilka prostych obliczeń.
 
Problem nr 1- konwersja przepisu z tortownicy do formy kwadratowej lub prostokątnej i odwrotnie
Założenie- ciasto musi się zmieścić do wytypowanej formy.  
Rozwiązanie – obliczenie powierzchni (pola) formy.

Jeśli przepis został opracowany na przykład na tortownicę musicie obliczyć jej powierzchnię.
Wzór na tortownicę:
- Zmierzcie średnicę tortownicy,
- wyznaczcie promień ( połowa średnicy),
- przemnóżcie promień przez jego wartość,
- wynik przemnóżcie przez wartość 3,14 (Pi)  
Na przykład dla tortownicy o średnicy 22 cm, działanie wygląda następująco:11 x 11 x 3,14 = 379, 94 cm 2.
Po zaokrągleniu to 380 cm2
Teraz wystarczy poszukać w domu formę kwadratową lub prostokątną, której obszar odpowiada +/- 380 cm2
Aby obliczyć pole formy prostokątnej lub kwadratowej należy pomnożyć długości jej krawędzi a x b= c2
Na przykład forma o wymiarze 22x 17 cm posiada 374 cm 2, co oznacza, że przepis przygotowany dla tortownicy o średnicy 22 cm możecie zrobić w formie o wymiarze 22x 17 cm.
Tortownice zazwyczaj mają wysokość obręczy 6.5 cm. Jeśli wasza forma jest płytsza musicie wziąć to pod uwagę, szczególnie jeśli zależy Wam, aby wysokość ciasta była taka, jaką widzicie na zdjęciu. W tej ostatniej kwestii sugeruję jednak, aby zachować ostrożność ponieważ optyka rządzi swoimi prawami. Dlatego trzymajcie się matematyki- ona zagwarantuje Wam sukces w kuchni. Wizualizacja dania przerobiona przez optykę aparatu fotograficznego, dodając do tego zamierzenia fotografa i stylisty jest naprawdę zwodnicza. 
Podsumowanie: wystarczy dobrać formy o zbliżonej powierzchni ( pole )
 
Problem nr 2 – chcę upiec mniejszą lub większą ilość ciasta aniżeli ta podana w przepisie.
Rozwiązanie: obliczenie proporcji.
Załóżmy, że przepis zawiera ilości składników dla tortownicy o średnicy 22 cm, czyli jej obszar po zaokrągleniu wynosi  380 cm 2 (patrz wyżej). Chcielibyście jednak upiec ciasto w tortownicy o średnicy 24 cm. Obszar tej tortownicy to: 12 x 12 x 3,14 = 452,16 cm2, po zaokrągleniu- 453 cm2
Należy zatem obliczyć o ile należy zwiększyć ilości składników od tych podanych w przepisie.
Wykonajcie działanie:
453: 380 = 1.19
Teraz wszystkie składniki pomnóżcie przez ten wynik.
Czyli jeśli na przykład ilość mąki dla tortownicy o średnicy 22 cm wynosi 300 g to aby wykonać przepis w tortownicy o średnicy 24 cm musicie użyć 357 g ( 300 x 1.19). Z kolei wychodząc od przepisu na tortownicę o średnicy 24 cm musicie podzielić ilość mąki przez współczynnik 1.19. Ta reguła dotyczy również konwersji z form okrągłych na kwadratowe i prostokątne i odwrotnie.
Podsumowanie:
Oblicz powierzchnię ( pole) formy. Większą liczbę podziel przez mniejszą. Wszystkie składniki pomnóż lub podziel przez otrzymany współczynnik.
 
Sprawą problematyczną są zawsze jajka. O ile składniki sypkie oraz płynne da się łatwo odmierzyć, z jajkami jest trochę gimnastyki. Rozwiązania są 2: dodać ilość jajek na tzw. “oko” lub rozmącić jaja, w zależności od przepisu osobno żółtka i białka i je zważyć. Nadwyżkę jaj zawsze można użyć do przygotowania niedzielnej jajecznicy. Zawsze jest rozwiązanie laugh

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE