PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2020-06-28

Jak zrobić bezy z czekoladą

Jak zrobić bezy z czekoladą
Trudność wykonania Poziom trudności: łatwe
Czas wykonania Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji Ilość porcji: wg potrzeb
 
Przeczytaj również: Czebureki

Bezy z czekoladą robi się tak samo jak popularne bezy francuskie. Do przygotowanej masy z białek i cukru dodaje się rozpuszczoną czekoladę. Nie ma określonej ilości czekolady którą należy użyć do wykonania bezy czekoladowej, w zasadzie robi się to wedle upodobania. Ja do bezy wykonanej z trzech białek dodałam ok. 60 g rozpuszczonej deserowej czekolady. 
Z bezy z czekoladą można wykonywać takie przepisy jak ze zwykłą białą bezą, a więc przepis nadaje się do przygotowania bezy Pavlovej, rolady bezowej. Bazy czekoladowe bardzo dobrze się komponują z kawą. Proponuję zatem je połączyć z kremem kawowym. Zobaczcie PRZEPIS. Zapraszam na szczegóły przepisu.

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Pracę proponuję rozpocząć od rozpuszczenia czekolady. Pozostawcie ją do wystudzenia. Oddzielcie żółtka od białka. Do białek dodajcie szczyptę soli i rozpocznijcie ich ubijanie. Kiedy białka już trochę urosną rozpocznijcie dodawać cukier. Ubijajcie białka do momentu kiedy staną się lśniące i gęste i sztywne (1)Zajrzyjcie również na sam dół wpisu “Porady Tapendy” gdzie piszę o ilości cukru, którą powinno się używać aby prawidłowo wykonać bezy. Do ubitego białka dodajcie płaską łyżkę mąki ziemniaczanej i kilka kropel soku z cytryny. Ja dodałam też trochę olejku pomarańczowego, gdyż pomarańcza bardzo dobrze komponuje się z czekoladą. Wszystko wymieszajcie. Na końcu dodajcie stróżkę rozpuszczonej czekolady (2). Ja na tym etapie nie mieszałam czekolady z białkami, mieszanie nastąpiło automatycznie podczas przekładania masy do rękawa cukierniczego. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia, przy pomocy rękawa cukierniczego, uformowałam małe beziki o kształtach jak na fotografii (3). Pieczenie: bezy upiekłam jak zwykłe popularne bezy francuskie, czyli 110-100 stopni – 60 minut, następnie kontynuowałam pieczenie w temperaturze 90-100 stopni przez kolejne 60 minut. Bezy pozostawiłam w piekarniku na całą noc- piekarnik wyłączony, drzwiczki zamknięte. Jeśli będziecie chcieć upiec roladę bezową z czekoladą- zastosujcie temperaturę pieczenia którą podaję w przepisie na roladę bezową.  


Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków poniżej. Dziękuję laugh

 
 


•PORADY TAPENDY•
 

Prawidłowo wykonana beza z czekolada czy bez, składa się z białka i cukru w proporcjach 2:1, czyli ilość cukru w g powinna być dwa razy większa od ilości białek wyrażonej w gramach. Najlepiej białko zważyć. I tak, jeśli 3 białka ważą w sumie 100 g, należy dodać do nich 200 g cukru. Ja białko ważę. Można zrobić bezę na tzw. oko przyjmując że 1 waga jednego średniego białka waży 30 g.

•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


• INNE PRZEPISY Z TEJ KATEGORII •

 
newsletter
 

• BYĆ MOŻE ZAINTERESUJĄ CIĘ RÓWNIEŻ TE PRZEPISY •

 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE